VIŠEGODIŠNJI PROBLEM

Video | U vrtićima za mališane i dalje premalo mjesta: ‘Proplakala sam jučer, baka servis nije opcija…’

Prijave za upis u većini gradova su gotove, a u nekima su stigli i prvi rezultati, samo u Splitu odbijeno je više od 500 djece

Razočaranje nakon prvih rezultata – ni jedno ni drugo dijete nije dobilo mjesto u vrtiću.

“Proplakala sam pola dana jučer, pola tužna pola bijesna, ne mogu vjerovati da u 21. stoljeću imamo ovakvu situaciju i da se tako dugo nije našlo rješenje za ovaj problem. Baka servis nije opcija”, rekla je Splićanka Jelena Hrga, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL.hr.

Predat će žalbu i nadati se najboljem. Ovako počinju brige mnogih roditelja u sličnoj situaciji.

“Vezane su nam ruke, zvali smo i privatne vrtiće, nema mjesta. Prihvatili bi i opciju da na tri različite strane grada vozimo djecu u vrtiće. Stalno smo zaposleni, muž je terenski radnik, ja sam s njima uglavnom sama”, rekla je Hrga.

Problemi godinama isti – mjesta u vrtićima je premalo, kao i odgojitelja, pedagoški standard se ne poštuje i vrtićke grupe su prenatrpane.

“Pridržavanje pedagoškog standarda je više iznimka nego pravilo, u jasličkim skupinama gdje bi trebalo biti upisano osam djece do treće godine mi imamo preko 25, a vrtićke skupine isto idu preko 30”, rekla je odgojiteljica u vrtiću, Nadina Đuretić.

Iako prvi rezultati upisa u vrtiće još nisu poznati u svim gradovima, iz udruge odgojitelja poručuju – stanje je već sada alarmantno.

“Nastavlja se stanje od prethodnih godina, moguće je da je u nekim dijelovima Hrvatske i teže”, rekla je predsjednica Udruge Sidro, Katarina Turković Gulin.

Isti problem u većini države

Brojke će se mijenjati, a konačni rezultati bit će poznati kad se obrade sve žalbe roditelja. Preliminarni podaci kažu da je u Splitu bez mjesta u vrtiću ostalo 524 djece, u Rijeci njih 370, a u Osijeku 339 djece.

Gradovi najavljuju prenamjenu prostora i gradnju novih vrtića. U Zagrebu su prijave tek završile pa brojke djece koja će ostati bez mjesta još nisu poznate. Gradonačelnik Tomislav Tomašević položio je kamen temeljac za izgradnju prvog vrtića u svom mandatu, a problem stvara i odluka oko mjere roditelj odgojitelj.

“To mislim da je veliki problem, ali ne može se riješiti preko noći, trebamo izgraditi 20 novih vrtića u iduće dvije godine. Dati ću primjer, na mjeru roditelj odgojitelj se potrošilo 15 puta više nego na gradnju vrtića u zadnjih 5 godina”, rekao je Tomašević.

Novim Zakonom o predškolskog odgoju i obrazovanju odgojitelji u vrtićima su nezadovoljni, tvrde, neće se promijeniti ništa.

“Model financiranja vrtića nije dobar, odnos prema odgojiteljima nije dobar. Čak i da sada krenemo graditi neki vrtić mi u ovom trenutku ne možemo uključiti svu djecu. Zakon je trebao i imao je za cilj postići jednakost i osigurati svakom djetetu njegovo pravo na vrtić međutim to se nije dogodilo”, rekla je Gulin.

Zato oko scenarija za jesen nisu optimistični, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari