Radnici Uljanika od sutra u štrajku: ‘Od obećanja mi nemamo ništa…’

Uljanik. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

‘Mi smo imali razna obećanja, ali… Radnici su nestrpljivi’, kazao je za RTL Danas Đino Šverko

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Radnici Brodogradilišta 3. maj, kao i cijele Uljanik Grupe, u srijedu će početi opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj, izjavio je u utorak zamjenik povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Brodogradilištu 3. maj Veljko Todorović.

“Uprava nije ispunila obećanje i nije uspjela osigurati novac za plaće”, rekao je Todorović i izvijestio da će radnici štrajkati na svojm radnim mjestima, a organizirat će se dežurstva tehničkih služba, vatrogasaca i drugih.

Brodogradilištu 3. maj u utorak je deblokiran račun, nakon što im je u petak tijekom dana blokiran, izvijestili su u utorak iz toga riječkog brodogradlišta.

Gotovo 5 sati trajao je sastanak u Vladi oko Uljanika. Ministar gospodarstva Darko Horvat poručio je kako imaju nekoliko opcija. Jedna od njih je kredit HBOR-a, ali ne i osiguranje novca za ispatu plaća preko Državnog centra za restrukturiranje i prodaju.

U isto vrijeme, nakon popodnevnog sastanka s Upravom, radnici Uljanika poručili su da sutra kreću u štrajk jer nisu primili plaće.

O ovome smo u RTL-u Danas razgovarali s povjerenikom Sindikata Đinom Šverkom.

“Mi smo se odlučili za štrajk, jer od tih obećanja radnici nemaju baš puno. Mi smo imali razna obećanja, ali… Radnici su nestrpljivi”, kazao je za RTL Danas Šverko i dodao.

“Tu su nam dva problema. Restrukturiranje za koje očekujemo da se uspješno odradi. Drugi je plaća. Od plaće se živi, one su zarađene u teškim uvjetima….”, poručio je.

Reakcija Uprave Uljanika

Na najavu štrajka reagirali su iz Uprave Uljanika.

Unatoč pozitivnim informacijama kojima raspolažemo, a to je da sve nadležne institucije i strateški partner ulažu maksimalne napore u iznalaženje cjelovitog rješenja za dugoročno funkcioniranje brodogradnje na obje lokacije, i u Puli i u Rijeci, socijalnim partnerima nismo bili u mogućnosti potvrditi točan datum isplate plaće za srpanj.

Sve uprave i svi direktori društava Grupe izražavaju žaljenje zbog kašnjenja plaće te i dalje ulažu maksimalne napore da se ovaj problem razriješi što brže. U potpunosti svjesni tereta života bez plaće koji nose svi radnici Grupe te pritiska i odgovornosti koji je na sindikatima, uvjereni smo da će sutrašnjim legalnim i legitimnim štrajkom svi radnici Grupe na dostojanstven način iskazati svoja očekivanja”, priopćila je Uprava.

Jelena Pajić, Tomislav Jelinčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari