UŽIVO: U Hrvatskoj sedam novih slučajeva zaraze, ukupno potvrđeno 46 osoba zaraženih koronavirusom

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Hrvatska policija će izdavati kazne od 8000 kuna za kršenje izolacije. U Istri zabrana rada svim ugostiteljskim objektima

UŽIVO:

U Hrvatskoj 46 slučajeva zaraze koronavirusom

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u Hrvatskoj ima 46 slučajeva zaraze koronavirusom.

Dakle, prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj je sedam novih slučajeva. Pet oboljelih je u Osijeku, a dvoje u Zagrebu. Ukupno je testirano 724 osoba.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je da svi novozaraženi imaju blage simptome.

“Provjeravaju se njihovi kontakti”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Građani BiH i Srbije neće morati ići u samoizolaciju”, dodao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je potpuno nerealno očekivati da policija može kontrolirati ljude u samoizolaciji.

“Mi uglavnom postupamo po dojavama. U tom trenutku se provjerava. Policija je to napravila kako bi pomogla svima. Policajac prvo provjeri u informacijskom sustavu. Ako ga uhvati u vožnji može odmah provjeriti. Ako osoba krši samoizolaciju odmah se prijavljuje nadležnim službama, kazao je Božinović.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić dodala je da je važno, svi oni koji su bliski kontakti i u samoizolaciji su, da se striktno drže pravila.

“Možete biti i bez simptoma i morate se pridržavati uputa. Ugrožavate druge ako se ne pridržavate, bez obzira imate li simptome ili ne. Ovo je jedan od kritičnih aspekata. Lijepo molim ljude da se pridržavaju”, kazala je Markotić.

Božinović je rekao da se, nakon što je razgovarao s ministrima unutarnjih poslova iz ostalih zemalja, uspostavio režim na granicama koji je pokazao rezultate.

“Do 7 ujutro izvršili smo prihvat četiri konvoja sa 195 teretnih vozila, s dva autobusa. Do sedam ujutro je iz RH na graničnom prijelazu Bajakovo izašlo 41 teretno vozilo,a isto tako 41 vozilo je izašlo u BiH na graničnom prijelazu Stara Gradiška. U tranzitu u RH pod policijskom pratnjom je 68 teretnih vozila i dva autobusa koji se kreću u smjeru Bajakova, i 45 teretnih koji se kreću u smjeru Stare Gradiške”, kazao je.

Kazao je i da je u proteklih 24 sata izvršena kontrola po dojavama za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije.

“Od toga 17 njih je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionirani sukladno zakonskim propisima”, kazao je.

U Sloveniji se zatvaraju lokali i obustavlja javni promet

Slovenska vlada i krizni stožer u subotu su donijeli nove mjere ograničavanja epidemije koronavirusa, među ostalim zatvaranje lokala i obustavu javnog prometa, priopćeno je nakon sjednice koja je održana u kasnim večernjim satima.

Stožer o situaciji u Hrvatskoj

Uskoro bi se javnosti trebao obratiti i Krizni stožer. Zasad, u Hrvatskoj je 39 oboljelih od koronavirusa. Tijek događaja pratite uživo.

U Kini deset novih smrtnih slučajeva od koronavirusa

U Kini je u nedjelju zabilježeno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom i deset smrtnih slučajeva od te bolesti, pokazuju najnoviji podaci kineskog Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva.

Svi novi smrti slučajevi od Covid-19, respiratorne bolesti uzrokovane novim koronavirusom, prijavljeni su u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, gdje je epidemija počela u prosincu.

Od 20 novozaraženih osoba, u 16 slučajeva riječ je o povratnicima iz inozemstva, a četiri slučaja su iz Wuhana.

U subotu je prijavljeno samo 11 novih slučajeva zaraze u Kini.

Respiratorna bolest Covid-19 do sada je u Kini usmrtila 3199 osoba. U to zemlji novim koronavirusom zaraženo je ukupno 80.844 osobe, a njih 66.911 uspješno se oporavilo od bolesti.

Božinović: ‘Krenuo kamionski promet kroz Hrvatsku’

U subotu navečer krenuo je kamionski promet kroz Hrvatsku prema Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini, potvrdio je Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović.

Konvoj teretnih vozila koji je zbog epidemije koronvirusa bio zadržan na talijansko-slovenskoj odnosno slovensko-hrvatskoj granici krenuo je u večernjim satima.

Božinović je o svojoj inicijativi prethodno, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera, kazao da je u intenzivnom kontaktu sa slovenskim ministrom unutarnjih poslova, ali i ministrima iz Srbije, BiH te Mađarske kako bi se dogovorio režim prometa i opskrbe.

Trump negativan na koronavirus

Američki predsjednik Donald Trump nema koronavirus pokazalo je testiranje kojemu se Trump podvrgnuo zbog svojih brojnih kontakata , priopćeno je u subotu navečer iz Bijele kuće.

Trump je testiran nakon što je stupio u kontakt s osobama koje su bili pozitivne na taj virus.

Večeras sam dobio potvrdu da je test negativan, stoji u priopćenju medijima Trumpova liječnika Seana Conleya.

“Predsjednikov kontakt s jednom od zaraženih osoba bio je izuzetno ograničen (fotografija, stisak ruke). U blizini druge zaražene osobe proveo je više vremena, no sve su interakcije nastale prije pojave bilo kakvih simptoma”, napisao je Trumpov liječnik Conley.

U SAD-u je koronavirusom zaraženo više od 2200 osoba, a umrlo ih je 50

Još jedna zaražena osoba u Hrvatskoj!

Još jedan nalaz iz Slavonije pozitivan je na koronavirus, a riječ je o osobi iz uskog kruga zaražene obitelji iz Ernestinova kod Osijeka. Ukupno je troje oboljelih u KBC Osijek, piše Jutarnji list. 

Tako Hrvatska sada ima ukupno 39 oboljelih, a danas je ta brojka narasla za sedam.

Izvijestio je o tome Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, a nakon što je u KBC Osijek stigao nalaz za prvi od 12 uzoraka nalaza koji su tijekom subote poslani u Zagreb.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari