12 tisuća zgrada želi liftove iz EU fondova; Štromar: ‘Možemo očekivati ta sredstva’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

‘Očekujemo u sljedeće dvije godine da ćemo 20 tisuća stanova riješiti za naše mlade obitelji’

Stanari 12 tisuća zgrada u Hrvatskoj – žele dizalo. Toliko ih se prijavilo za inicijativu sufinanciranja iz fondova Europske Unije koju su pokrenuli naša euro- zastupnica Biljana Borzan i umirovljenici.

No, ogroman interes za problem koji muči 700 tisuća hrvatskih građana koji svakoga dana prevaljuju kilometre stepenica do svojih stanova, ne znači da ćemo novac iz Europe i dobiti.

U videu pogledajte prilog Željke Felbar, a o svemu ovome u RTL-u Danas smo razgovarali s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva Predragom Štromarom.

Čuli smo u prilogu, stanari 12 tisuća zgrada žele ugraditi liftove. Je li realno da ćemo dobiti taj novac iz EU?

Ja sam siguran da možemo očekivati ta sredstva. Ti liftovi se mogu graditi. Treba se dobro pripremiti, i vrlo brzo možemo to dogovoriti.

U Umagu ste danas potpisali ugovore za još 120 stanova po POS-u. Najavili ste nastavak tog programa, koliko je zgrada još u planu?

Do sada smo izgradili 8 tisuća stanova, 8 tisuća mladih ima stan. Mi očekujemo u sljedeće dvije godine da ćemo 20 tisuća stanova riješiti za naše mlade obitelji.

Kako ćete riješiti problem iznajmljivanja POS-ovih stanova koji sve manje službe za stanovanje a sve više za turističku djelatnost?

Imamo infoemacije da se neki POS-ovi stanovi koriste i za apartmane. Mi ćemo promijeniti zakon. I do kraja ovog zasjedanja, do ljeta, u promjenama zakona ne bi bilo moguće tih špekulacija.

Ima puno posla u graditeljstvu… Kronično nedostaje zidara i građevinara, nema ih ni za Pelješki most, hoće li biti još uvoza radnika?

Mi imamo i energetsku učinkovitost zgrada, vrtića, škola i fakulteta. Trenutno tisuću objekata se priprema za gradnju. Trebamo radnika, otvorili smo kvote. Najbitnije je da nam se vrate naši radnici, po dobroj cijeni i dobroj plaći to mogu raditi i ovdje.

Željka Felbar, Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU!

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari