AFERA SALMONELA: ‘Domaće meso je sigurnije, kupci moraju čitati deklaracije, ali proces plasiranja na police mora se pooštriti’

U solinskom pogonu su pronađeni deseci tona mesa za uklanjanje. Vlasnik tvrdi: ‘Meso nije bilo za prodaju!’. Gošća RTL-a Danas je Tomislava Ravlić iz Sektora za trgovinu HGK-a

Nastavlja se afera s mesom. Tri su nova slučaja salmonele. Na nezahvalnoj listi, našli su se redom domaći proizvođači. Šokantni podaci o više od 40 tona mesa koje se mora ukloniti iz pogona koji opskrbljuje trgovačke lance – odvela nas je u Solin. Meso se odbacivalo pred kamerama RTL-a, vlasnik priznaje: ‘bili smo neodgovorni, ali meso nije bilo za police!’

Zaleđene svinjske glave, nogice, koljenice – ukupno 42 tone mesa s istekom roka trajanja, bez potrebne evidencije – i dalje se odvozi iz ove solinske tvornice u kafileriju!

Direktor i vlasnik – u šoku otkako je njegovu tvrtku s 85-ero zaposlenih prošlog tjedna posjetila veterinarska inspekcija!

“Rezultati inspekcije su vjerodostojni, to nije sporno, međutim radi se ovdje o proizvodima koji su smrznuti i kao rezultat procesa rasjecanja svakodnevnog”, kaže Zdravko Plazonić, direktor i vlasnik tvrtke Petason.

Riječ je o ostacima koje ne prodaju – već ih – tvrdi sami odvoze u Agroproteinku. Ipak, priznaje s tim su sada zakasnili.

“To što je bilo na našem skladištu, nažalost je posljedica našeg nemara. meni nažalost je ovo loš glas, koliko će nas srušit, borit ćemo se kvalitetom koju smo zaista imali, na kojoj smo radili”, ističe Plazonić.

Jedan je od 10 objekata koji opskrbljuju trgovačke lance diljem Hrvatske, a za koje Ministarstvo poljoprivrede objavilo rezultate inspekcijskog nadzora. U sve do jednom utvrđene su nepravilnosti. 43 tone mesa – neškodljivo je uklonjeno, za devet i pol tona naređen je povrat i opoziv, svi su zaradili optužne prijedloge!

A inspekcija ne miruje. Danas je salmonela potvrđena u ovoj puretini iz Italije. Ali i u domaćem mesu. Salmonela je pronađena u piletini koja se prodavala u mesnici Antolković na tržnici Španskoj te pilećim prsima Perutnine Ptuj – Pipo Čakovec koja se prodavala u mesnici Županja. U večernjim satima stigla je i informacija o salmoneli u prepeličjim jajima s farme Agro Line iz Tinjana.

Zbog svega ovih dana više posla imaju u Agroproteinki, koncesionaru za zbrinjavanje zaraženog mesa.

“133 stupnja, pod tlakom vodene pare od 3 bara, najmanje 20 minuta! Ne ostane ništa i mogu svi biti sigurni da to neće ući u nikakav lanac prehrane, niti životinja, ni kućnih ljubimaca niti ljudi. To što dođe kod nas je propisno zbrinuto”, tvrdi Zlatko Heruc, pomoćnik direktora za veterinarstvo Agroproteinke.

Zbog očitih problema na tržištu – ministar Tolušić već je smijenio pomoćnika za veterinarstvo. Nagađalo se i o novim smjenama, no u ministarstvu poručuju riječ je o rotacijama.

“Ministar je odlučio je da će ubuduće češće rotirati mjesno nadležne inspektore. Praksa je pokazala da tzv. rotiranje povećava učinkovitost sustava u cjelini i doprinosi nepristranosti i objektivnosti pri obavljanju zadaća”, kažu u ministarstvu.

Broj pozitivnih nalaza na salmonelu od 18. iz 2015. popeo se na 67. u 2016. Ovo je izazvalo kaos na tržištu, dramatično je pala prodaja mesa.

“Oko 30 posto! Najviše je pala prodaja smrznute piletine i svježih pilećih prsa”, kaže Ema Culi, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

Uređivanje tržišta je, tvrde, pozitivno, ali strahuju da bi se, ako situacija potraje – mogla odraziti na domaće proizvođače!

Iz Hrvatske gospodarske komore u studiju RTL-a Danas pridružila se pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu Tomislava Ravlić.

U videu pogledajte što je rekla.

Dragana Eterović i Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari