AMERIKANCI IZABRALI: Donald Trump novi je predsjednik SAD-a

Bira se i novi saziv Zastupničkog doma Kongresa (435 zastupnika) i trećina Senata (34 senatora)

https://www.youtube.com/watch?v=8fF0ktzGRwQ

Ključni događaji

08:36 Trump predsjednik SAD-a
08:29 Trump na korak do pobjede: u jednom taboru slavlje, u drugom nevjerica, tuga i suze
08:15 Clinton se neće obratiti biračima
07:59 Trump osvojio Aljasku i Pennsylvaniju
07:06 Trump pobijedio i u Georgiji, otvoren mu je put prema Bijeloj kući
06:09 Trump povećava prednost
05:22 Trump osvojio Floridu i Sjevernu Karolinu, Clinton Colorado

Trump: ‘Bit ću predsjednik svih Amerikanaca’

Donald Trump na počektu svog govora rekao je da ga je ‘upravo nazvala Clinton i čestitala na pobjedi’.

“I ja sam njoj čestitao na kampanji, dobro se i dugo borila. Zahvalni smo joj na tome i na njezinoj službi. Vrijeme je da dođemo svi kao jedan narod, i demokrati i republikanci. Obećajem da ću biti predsjednik svih Amerikanaca. Radit ćemo zajedno za našu veliku zemlju. Naša će vlada služiti narodu. Zajedno ćemo reizgraditi našu naciju i američki san”, rekao je.

09:19
Clinton nazvala Trumpa i čestitala mu na pobjedi

Hillary Clinton nazvala je Donalda Trumpa i čestitala mu na pobjedi.

Trumpov potpredsjednički kandidat Mike Pence je nakon objave rezultata u Pennsylvaniji i Wisconsinu izašao na pozornicu njihova njujorškog stožera i kazao da je “američki narod izabrao svog novog prvaka”.

09:18
‘Swing’ države lansirale Trumpa do Bijele kuće

Donald Trump pobijedio je na izborima zahvaljujući iznenađujuće dobrim rezultatima u državama koje su središte američke industrije. Malo tko se nadao da će Trump ‘pomesti’ u gotovo svim neizvjesnim državama, naročito ne u onima koje su naginjale demokratima poput Pennsylvanije i Wisconsina. S njima je Trump osigurao nedostižnih 288 elektora.

Hillary Clinton ušla je u izborni dan kao blaga favoritkinja, ali je Trump uz već spomenuta iznenađenja u Pennsylvaniji i Wisconsinu osvojio i druge države ‘klackalice’ Floridu, Ohio i Sjevernu Karolinu.

Trump je zasad osvojio 28, a Clinton 18 država.

Na nacionalnoj razini Trump zasad ima 48,1, a Clinton 47,2 posto glasova.

Trump će kao 45. američki predsjednik naslijediti Baracka Obamu 20. siječnja iduće godine.

09:01
Donald Trump novi američki predsjednik

Republikanski kandidat Donald Trump šokirao je svijet postavši novi predsjednik SAD-a, prenosi u srijedu američka novinska agencija Associated Press.

Trump je osigurao 270 elektorskih glasova nakon što je nekoliko posljednjih država u kojima je rezultat bio vrlo tijesan prevagnulo na stranu multimilijardera iz New Yorka.

Time je postalo jasno da demokratska kandidatkinja Hillary Clinton nema šanse postati prva žena u povijesti na čelu Sjedinjenih Država.

Birači u industrijskom središnjem dijelu Amerike pretvorili su tradicionalno demokratske države u Trumpove pobjedničke baze, u puno neizvjesnijoj izbornoj utrci nego što se predviđalo.

Trump je također osvojio i glavne neodlučne države, uključujući Ohio, Floridu i Sjevernu Karolinu.

08:36
Trump predsjednik SAD-a

Prema projekcijama Associated Pressa, Trump je osvojio i državu Wisconsin, a time je i postao predsjednik SAD-a.

Prema Washington Postu, Trump ima 276 elektorskih glasova. I Guardian piše da Trump ima 276 glasova.

08:29
Trump na korak do pobjede: u jednom taboru slavlje, u drugom nevjerica, tuga i suze

Donald Trump na korak je do Bijele kuće, a Hillary Clinton blizu je teškog poraza. U njenom stožeru vlada nevjerica, tisuće ljudi u tišini i nevjerici prati rezultate, a mnogi su napustili skup.

08:15
Clinton se neće obratiti biračima

Voditelj kampanje Hillary Clinton, John Podesta poručio je okupljenima u Javits Centru u New Yorku da idu kući.

“Znam da ste ovdje dugo, još uvijek brojimo glasove i svaki glas je bitan. Još nekoliko država je osralo tako da večeras više nećemo imati što za reći. Svi bi trebali otići svojim kućama, naspavajte se. Sutra ćemo imati više za reći. Ponosni smo na vas i ponosni smo na nju. Napravila je nevjerojatne stvari i još uvijek nije gotova”, rekao je Podesta.

07:59
Trump osvojio Aljasku i Pennsylvaniju

CNN javlja da je Trump osvojio Aljasku, a AP izvještava da je osvojio i Pennsylvaniju. Trump dakle trenutno ima 266 elektora, a Clinton 218.

07:06
Trump pobijedio i u Georgiji, otvoren mu je put prema Bijeloj kući

Donald Trump osvojio je i saveznu državu Georgiju i s njom ima ukupno 244 elektorska glasa čime se iznimno približio ulasku u Bijelu kuću, jer mu projekcije i u Wisconsinu, Michiganu i Arizoni daju malu prednost.

Wisconsin nosi 10 elektorskih glasova, Michigan 16, a Arizona 11 te bi osvojivši samo prve dvije države Donald Trump imao točno 270 glasova koliko je potrebno za ulazak u Bijelu kuću. Još uvijek nisu poznati rezultati ni za Pennsylvaniju koja nosi 20 elektorskih glasova i gdje je rezultat izjednačen, kao i u New Hampshireu.

U ovom trenutku čini se da Hillary Clinton pobjeda izmiče i da se njezin put dramatično suzio. Na snimkama iz njezina stožera vide se razočarana i vrlo iznenađena lica.

U pet sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena su sva birališta u Americi osim na Aljasci.

Kako rastu izgledi Donalda Trumpa za pobjedu, tako stižu vijesti o padovima vrijednosti na azijskim, američkim i meksičkim burzama.

06:09
Trump povećava prednost

New York Times sad već smatra kako postoji 95% šanse da Trump postane predsjednik, a stvar na najvažnijoj metrici – elektorskim glasovima – tako i izgleda: Trump s 238 elektorskih glasova vodi ispred Hillary koja ih ima 209, a za pobjedu na izborima potrebno ih je 270.

Tu mogućnost mogla bi potvrditi i Trumpova pobjeda u Ohiju, državi čiji su pobjednici od 1960. postajali predsjednici USA.

05:22
Trump osvojio Floridu i Sjevernu Karolinu, Clinton Colorado

Donald Trump osvojio je Floridu i Sjevernu Karolinu i time se na korak približio pobjedi na američkim predsjedničkim izborima, ali je Hillary Clinton osvajanjem Colorada zasad ostala u igri za ulazak u Bijelu kuću.

Američki mediji su rano u srijedu Trumpa proglasili pobjednikom na Floridi i Sjevernoj Karolini, dvjema saveznim državama koje su ključne za ulazak u Bijelu kuću.

Pošto je ranije Trump osvojio i Ohio, postalo je jasno da će demokratska kandidatkinja Hillary Clinton do kraja izborne noći morati osvojiti sve preostale ‘swing’ države želi li postati predsjednicom. Osvajanjem Colorada ostala je u igri za Bijelu kuću, ali kako bi to i ostvarila mora pobijediti u Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu, koji se u međuvremenu također pretvorio u neizvjesnu državu, te u New Hampshireu ili Nevadi.

U pet sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena su sva birališta u Americi osim na Aljasci. Clinton je očekivano osvojila Kaliforniju, Oregon i Havaje, a Trump Idaho i Utah. Po trenutnom stanju u izbornom kolegiju, Trump ima 217, a Clinton 202 elektora. Za pobjedu ih je potrebno 270.

Kako rastu izgledi Donalda Trumpa za pobjedu, tako stižu vijesti o padovima vrijednosti na azijskim, američkim i meksičkim burzama.

02:43
Još država za Trumpa

Alabama, Texas, Tennessee, Kanzas, Južna Karolina, Missouri pripast će Trumpu, a Illinois te Michigan Clinton.

Elektorski glasovi: 68 : 66 za Clinton.

Utrka postaje sve neizvjesnija.

02:39
Trump osvaja FLoridu

S vodstvom od 49% glasova prema 48%, te 91% prebrojanih – izvjesno je kako Trump osvaja Floridu.

02:10
Hillary uzvraća

Nastavak prebrojavanja glasova i rezultata iz Floride, Sjeverne Karoline, Massachusettsa, New Jerseya, Delawarea te Marylanda pokazuju kako je Hillary Clonton prešla u vodstvo.

Također, vodi ispred Trumpa s elektorskim glasovima 68 naprema 48.

S druge strane, Trump najvjerojatnije osvaja Ohio.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari