NAKON CIJEPLJENJA

Video | Beroš: ”Vjerujem da smo cijepljenjem ponukali i ostale građane…”

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković danas u 9 sati su se cijepili u Banskim dvorima. Prvi se cijepio premijer Plenković, zatim Jandroković a onda ministar zdravstva.

“Ovo je signal povjerenja u cjepivo. Vjerujem da smo ovom porukom ponukali i sve ostale građani da zajedno suzbijemo ovu epidemiju”, rekao je Beroš nakon cijepljenja, pišu Vijesti.hr

Također je dodao da je ostalo još sedam cjepiva u posudi, to će biti vraćeno u HZJZ i bit će iskorišteno po prioritetima.

“Cjepivo je nezaobilazna tema ovih dana, stalno su u tijeku po dva ili tri  sastanka tijela koja se bave raspodjelom doza cjepiva, inzistiramo na korektivnom mehanizmu da se solidarno raspodjele te doze”, rekao je Beroš. Nakon toga je nadodao da smo dotaknulii broj današnjih novozaraženih koji je opet u porastu.

“O tome se razgovara, promišlja se o svakom segmentu”, rekao je Beroš.

Nadodao je da osobno misli da će se dinamika dolaska cjepiva stabilizirati, ali da  treba gledati širi kontekst prije pola godine nismo znali hoće li uopće biti cjepiva, kad će biti.

“Neki čak predviđaju da će u skorom vremenskom periodu biti preko deset odobrenih cjepiva i da će tada i cijena padati obzirom na ponudu”, rekao je.

Na novinarsko pitanje o Sputnjiku Beroš je rekao: “U kontekstu promišljanja Vlade o ruskom cjepivu na prvom mjestu je sigurnost cjepiva”. Naglasio je kako svakodnevno razgovaraju s HALMED-om, koji jedini ima ingerencije napraviti ono što treba da se neko cjepivo evaluira.

“Postoji procedura i HALMED na tome radi. Tu ne smije biti političkog pritiska. To je procedura koja traje gdje se niz elemenata mora zadovoljiti”, naglasio je.

Na pitanja  o AstraZeenci ministar je ponovio kako na osnovu informacija koje je HZJZ ima na kraju kolovoza, tada je AstraZeneca najdalje otišla u ispitivanjima te je bilo za očekivati da će oni prvi razviti sigurno i učinkovito cjepivo.

“Ugovor sklopljen 27. kolovoza, kad se nije znalo hoće li cjepiva biti, EK je ušla u pregovore s raznim proizvođačima. AstraZeneca je tad bila najizglednija, ugovorili smo 2.7 milijuna doza. U tom trenutku je jedina ponuđena opcija bila AstraZeneca. Kako je EK nudio ugovore, potpisivali smo ih s namjerom da budemo sigurni da ćemo omogućiti građanima adekvatne doze cjepiva. Objeručke smo prihvatili ono što nam je ponudila EK a i kasnije smo sklapali dodatne ugovore samo zato da bi omogućili dodatne doze. Dosad smo naručili više od 8 milijuna doza, a to je daleko više od potreba, baš zato da bi bili sigurni da ćemo dobiti ostala cjepiva ako netko od proizviđača bude imao problem. Napravili smo sve da smanjimo rizik”, rekao je Beroš.

Konfenreciju je završio riječima: “U ovom trenutku radim najbolje što mogu, služim narodu. Ako netko procijeni da loše radim, nemam nikakvog problema da se nosim s time”.

Taj trojac  cijepio se cjepivom AstraZenece. Na sličan korak prošli tjedan odlučio se i slovenski državni vrh koji se također cijepio cjepivom AstraZenece kako bi građanima vratio povjerenje u to cjepivo.

Ubrzo nakon cijepljenja na Twitteru se oglasio Vili Beroš napisavši: “Obećano – učinjeno! S premijerom i predsjednikom Sabora cijepio sam se s AZ. Predano radimo na tome da se što više građana cijepi kako bismo nastavili raditi i živjeti sa što manje rizika od zaraze. Svaki cijepljeni pojedinac korak je bliže prema ‘staro normalno'”.

Obećano – učinjeno! S premijerom i predsjednikom Sabora cijepio sam se s AZ. Predano radimo na tome da se što više građana cijepi kako bismo nastavili raditi i živjeti sa što manje rizika od zaraze. Svaki cijepljeni pojedinac korak je bliže prema ‘staro normalno’ #AstraZeneca

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari