DEMOGRAFSKA KATASTROFA! Diljem Hrvatske nestaju škole: “Morali smo je zatvoriti nakon sto godina”

“Nitko nije očekivao da ćemo osim pada rođenih imati smanjenje broja učenika zbog iseljavanja”

Je li iz Hrvatske posljednjih godina otišlo 100, 200 ili 300 tisuća ljudi to se još uvijek ne zna pouzdano, ali zato se zna da je Hrvatska u šest godina zbog iseljavanja izgubila nevjerojatnih 44 tisuće učenika osnovnih i srednjih škola.

Izračunao je to Večernji list, iz službenih podataka Zavoda za statistiku. To je otprilike kao da nestane cijela Ličko-senjska županija, ili grad veličine Siska – ili kao da se cijele jedne godine u Hrvatskoj ne rodi nijedno jedino dijete.

U školskim klupama u Ribniku učenici više ne sjede. Ta područna škola jedna je od pet u Karlovačkoj županiji zatvorenih od 2013. Školske klupe su prazne jer je zbog stalnog broja učenika područna škola u Ribniku zatvorena u rujnu 2017. Tada je bilo samo 12 učenika koji su preseljeni u šest kilometara udaljenu matičnu školu.

Njihovim nekadašnjim učionicama umjesto ljubavi i uspjeha zavladala je tuga i pustoš. Sve se ispraznilo.

“Svi nedostaju, djeca su se tu igrala, učiteljice su tu bile. Sve je bilo, a sad nema ništa. Prazno, pusto, nema ničega. Nažalost”, kazao je Ivan Blažević iz Ribnika, a nadovezao se i Mijo Blažević:

“Škola je bila puna, imali smo nastavu čak i u zbornici. U dvije smjene smo išli jer je bio velik broj djece, ali raseljavanje je počelo sedamdesetih, ja sam isto 75.-e otišao u Kanadu.”

Škola je nakon sto godina rada zatvorena, a učenici sada pohađaju novoobnovljenu u Žakanju. U ovoj županiji je svake godine 100 učenika manje.

“Kada vam u školi ostane pet, četiri ili manje učenika inače roditelji sami žele prepisati djecu u matičnu školu. U protivnom, Karlovačka županija ih ne bi ukidala da roditelji ne žele da se djeca druže sa svojim vršnjacima pa ih upisuju u matičnu školu. I to je posljedica dugogodišnjeg iseljavanja, koje traje još od šezdesetih godina. Tako od 470 učenika ne možete očekivati da će imati pune razrede, ali dva su u Kanadi i Americi”, rekla je Vesna Hajsan Dolinar (HDZ), zamjenica župana Karlovačke županije.

Hrvatska je u posljednjih šest godina izgubila 44 409 učenika. Najviše je đaka otišlo iz Osječko-baranjska županije, njih 5985, a zatim iz Vukovarsko srijemske, njih 4922. Kakva je situacija u slavonskim školama nedavno smo izvještavali u Direktu, a evo što nam je ispričala učiteljica Tanja Šafarik iz Iloka.

“Jedna učenica je otišla prije dvije godine – Lucija Kolak. U onom redu (pokazuje po razredu, nap.a.) nam je bila Paulina Topić. Nema je. Nedostaju nam, otišla je u bolju budućnost u Njemačku. Nedostaju nam svi učenici. Posebno jer se to dogodi iznenada.”

Novi podaci Državnog zavoda za statistiku demografe nisu iznenadili.

“Ono što je također nepovoljno je da smo prošlu jesen upisali više od dvije tisuće manje prvašića nego što je to bilo predviđeno po broju živorođenih. To su djeca koja su iselili sa svojim roditeljima. Dakle. Ono što nitko nije očekivao, da ćemo osim pada rođenih imati smanjenje broja učenika zbog iseljavanja”, objašnjava demograf Nenad Pokos.

Odlaze veliki i mali učenici. U šest godina otišlo je 11 373 osnovnoškolaca i 32 672 srednjoškolaca. Osim Karlovačke županije pet škola zatvoreno je i u Splitsko-dalmatinskoj te Dubrovačko-neretvanskoj.

“Svake godine zadnjih par godina imamo oko 17 tisuća manje djece u odnosu na ranije. Zbog toga će se zatvarati škole pogotovo u perifernim sredinama, područne škole, ne još središnjice u većim gradovima. Ali samo je pitanje kada će do toga doći i u većim naseljima”, dodatno pojašnjava Pokos.

Po broju iseljenih učenika Hrvatska je izgubila grad veličine Siska. Podaci potvrđuju da učenici masovno odlaze, a zbog iseljavanja i niskog nataliteta škole nestaju.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: