Djeca optužila učitelja da ih dira i spolno uznemirava!

Učitelj je prijavljen policiji i ministarstvu. Reporter Potrage Ivan Žada uspio je doći i do prozvanog učitelja koji je posljednja dva tjedna na bolovanju

Dirao ih je po kosi, ramenima, nogama, leđima po stražnjici… Prestrašene i šokirane ovo su svojim roditeljima ispričale djevojčice 5. razreda koje imaju 11 i 12 godina. Za seksualno uzmeniravanje optužile svog učitelja.

Čak su ga i snimile kako ih dira. Pod pritiskom roditelja ravnatelj osnovne škole u Novom Marofu optuženog je kolegu prijavio i policiji i ministarstvu.

Pa je onda tek nakon nekoliko sati čekanja – pristao stati i pred našu kameru te objasniti što se događa u njegovoj školi, za koju je odgovoran.

“Kćer mi je pričala da na satu informatike učitelj miluje curice po kosi, dira po ramenu. Kasnije je počeo s diranjem po nozi svih učenica, leđima, a odnedavno i diranje stražnjice, štipanje, govori im da su komadi”, rekla je majka 11-godišnje učenice.

“Učitelj je došao do njezine stolice, čučnuo stavio je ruku na naslon pa spustio i počeo je dirati po stražnjici”, rekla je majka 12-godišnje učenice.

“U toj cijeloj situaciji sam bio izbezumljen i nisam znao na koji način da pomognem djetetu”, rekao je otac 11-godišnje učenice.

Kada su se detalji ove monstruozne priče prije desetak dana proširili Novim Marofom, gradićem u Varaždinskoj županiji od tek trinaestak tisuća stanovnika, malo je reći da su građani ostali u šoku.

Osam djevojčica od jedanaest i dvanaest godina optužile su jednog od nastavnika informatike tamošnje osnovne škole za spolno uznemiravanje. Uplašene i zbunjene potanko su roditeljima opisale što im se događa pod školskim satom.

“Govorio im je da su komadi, da su ljepotice”

“Izjavila je da joj je bilo jako sram svega toga. I onda je ispričala cijelu kronologiju svega što se događalo. Znači da je taj učitelj te curice dodirivao po rukama, nogama, naramenicama, trbuhu”, rekao je otac 11-godišnje učenice.

“Sad je nedavno počelo s dodirivanjem za stražnjice, štipanjem za stražnjice, govorio im je da su komadi, da su ljepotice”, rekla je majka 11-godišnje učenice.

“Sve curice u tom razredu koje imaju tog profesora, moja kćer je rekla da ih je sve dirao na isti način”, rekla je majka 12-godišnje učenice.

Djevojčice, nepovjerljive u dio svojih nastavnika, pohotnika i ono što radi, odlučile su snimiti mobitelom. Snimka pokazuje suptilan način na koji dodiruje djevojčice.

Roditelji triju djevojčica s kojima smo razgovarali tvrde da njihova djeca nakon tih nasrtaja više nisu ista. Zlostavljanje koje navodno traje mjesecima, a koje su trpjele do trenutka kad su skupile snage sve reći roditeljima, čini se da je ostavilo traga.

“Bilo joj je neugodno zato kaju ju nitko nikada na taj način ne diramo, osjećala je sram, nelagodu neku”, rekla je majka 11-godišnje učenice.

“Malo je povučenija i vidim da se boji, ona se boji. Cijelo ovo vrijeme da se on ne bi slučajno vratio u školu. Znači boji se vidjeti ga bilo gdje”, rekla je majka 11-godišnje učenice.

“Ona je razočara, zamišljena je. U nekom je svojem svijetu. Vidim da se ne može koncentrirati s obzirom da ide kraj škole. Sada su ispiti i ne može se jednostavno fokusirati na to gradivo”, rekla je majka 12-godišnje učenice.

Nisu dobile očekivanu zaštitu i podršku

Roditelji, no i same djevojčice, dodatno su razočarane postupkom školske psihologinje i defektologinje. Nisu dobile očekivanu zaštitu i podršku.

“Plakala je u srijedu kada su išle kod psihologa u školi zato jer su oni stali u obranu učitelja i ona je bila jako razočarana. Govorila je da smo sad mi krive, a nije kriv učitelj”, rekla je majka 12-godišnje učenice.

“Nisu stale u obranu djece. Nisu ih pitale čak ni što se dogodilo, kako su se osjećale. Ništa. Nego su im pričale da će se on vratiti drugi tjedan u školu, da će on opet imat informatiku i da on to tako nije mislio s tim što ih je dirao”, rekla je majka 11-godišnje učenice.

Kako su to doživjele one ili vi, kao zastrašivanje?

Da, zastrašivanje djece. Djeca su nakon toga plakala, djeca su bila još uznemirenija.

Neobično je i da su djeca na razgovoru oko ovako ozbiljne teme bile pozvana bez prisustva roditelja. Djeca su sve prijavila i svojoj razrednici, a ona ravnatelju škole Anđelku Bošnjaku.

“Dakle djevojčice su to rekle razrednici, a mi smo onda išli na razgovor kod ravnatelja i rekli smo mi roditelji ravnatelju da se to mora pokrenuti, da treba prijaviti policiji, ministarstvu i tak dalje”, rekla je majka 11-godišnje učenice.

“Međutim ja nisam išao na taj sastanak. Išli su drugi roditelji koji su bili malo smireniji od mene. Poslije su mi rekli roditelji da ravnatelj nije htio nazvati niti policiju, niti je htio isključiti tog učitelja iz nastave tako dugo dok nije došlo do povišenih tonova i rekli su ravnatelju ili će on zvati policiju ili ćemo mi”, rekao je otac 11-godišnje učenice.

Nazvao sam školu s namjerom da se najavim ravnatelju i da čujem drugu stranu priče. Dobio sam školu, ali ne i ravnatelja.

Pokušali smo kontaktirati ravnatelja, ali dobili smo samo tajnicu. Kako slijedeća dva sata nije bilo poziva odlučio sam nazvati ponovno i ponovno se javila tajnica. Rekla je kako je ravnatelj na sastanku i nikako ne može razgovarati.

Naši sugovornici su nam rekli da je škola zaključana i da sumnjaju da će ravnatelj htjeti stati pred kameru. Otišli smo pred školu, parkirali se i čekali više od sata. Kada je ravnatelj očito vidio da smo uporni, odlučio nas je primiti, no i ne kazati nam puno pravdajući se zaštitom djece.

“Znate i sami da su to osjetljiva pitanja”

“U cilju zaštite djece koja su nam na prvom mjestu, njihova sigurnost, ne mogu davati detaljne informacije”, rekao je ravnatelj škole OŠ Novi Marof Anđelko Bošnjak.

Bila je jedna situacija gdje su učenici prijavili jednog kolegu za uznemiravanje na satu. O kakvom se uznemiravanju radi ravnatelj nam nije htio odgovoriti.

“Znate i sami da su to osjetljiva pitanja, ne mogu to detalje iznositi, a i neću Zbog zaštite djece. Sva su djeca u školi kao da su moja djeca”, rekao je ravnatelj.

Doznali smo da je prozvani nastavnik otišao na bolovanje, a da je na njegovo mjesto došao drugi profesor. Zanimalo me je kada je pozvao policiju i obavijestio ostale institucije.

“Mi smo kao škola poštovali sve zakone protokole. Istog dana smo pozvali Centar za socijalnu skrb, tu je bio načelnik policije i drugi dan smo prijavili na ministarstvo”, rekao je ravnatelj.

Iz ministarstva smo dobili pisani odgovor:

“Odmah po saznanju o podnesku koji je vezan za OŠ Novi Marof, a koji se odnosi na prijavu spolnog uznemiravanja od strane nastavnika prema učenicama 5. a razrednog odjela, otvoren je inspekcijski postupak, a prvi dio nadzora u Školi izvršen je dana 29. svibnja 2019.”

Dana 23. svibnja 2019. godine predmetni događaj prijavljen je Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Policijskoj upravi varaždinskoj i Centru za socijalnu skrb.

Iz ranijih izjava roditelja, no i iz dopisa ministarstva vidi se da ravnatelj ne govori istinu. Sve je prijavio dva dana kasnije.

Ovakav događaj ravnatelju nije nepoznat, iako on tvrdi suprotno.

Na pitanje roditeljima jeste li čuli da se to prije događalo, oni su odgovorili: “Čula jesam ali tek sada kada se to dogodilo i mojoj kćeri. Jer da sam znala moje dijete nikada ne bi išlo tom učitelju na sate informatike”, rekla je majka 11-godišnjakinje.

Roditelji su ogorčeni

“Čula jesam da se to događalo i u prijašnjim generacijama, no nikada nitko nije reagirao. Nažalost”, rekla je druga majka 11-godišnjakinje.

Čini se da ravnatelj ponovno nije govorio istinu. Upravo zato su roditelji još ogorčeniji.

“Ako se to događalo prije po meni je glavni krivac je taj ravnatelj koji na vrijeme nije sankcionirao tog profesora. Da je on napravio posao kako treba danas ne bi razgovarali o ovome i naša djeca danas ne bi bila podvrgnuta tom nasilnom činu”, rekao je otac 11-godišnjakinje.

Djeca su ispitana u lokalnoj policiji.

Policija nastavlja istragu

“Mislim da je taj gospodin s kojim smo razgovarale to shvatili ozbiljno. Bio je jako pristupačan prema djetetu. Nije bio grub, onako sve na lijepi način. Stvarno je to u redu napravio”, rekla je majka 12-godišnjakinje.

“Sve je ispričala. S tim da ja sam joj rekao da ako su se slučajno dogovorile između sebe cure, da odmah to sad kaže tu pred gospodinom iz policije da poslije ne bude problema. Dijete je reklo tata, ja sam to vidjela, ja sam to doživjela i tako je bilo kako sam rekla”, rekao je otac 11-godišnjakinje.

Kontaktirao sam i prozvanog nastavnika telefonskim putem. No on je odgovorio da se ne želi uplitati u nešto što mu ne treba.

Policija nastavlja istragu. Svakoga dana na vidjelo izlaze priče žrtava iz nekih prijašnjih generacija.
Ivan Žada

Više u VIDEOPRILOGU: