KRAPINSKE TOPLICE

Dječak ne ide u školu jer njegovom ocu smetaju maske; Reagirala i policija

Kristijan Gaćina iz Krapinskih Toplica ne pušta svog sina u školu zbog – zaštitne maske.

Kako piše portal Zagorje.com koji je razgovarao s Gaćinom, njegov sin uredno dođe svakog dana, ali kako ni on ni otac ne žele nositi maske, u školu ne može ući. Zbog toga je otac danas odlučio prosvjedovati.

“Po božjim zakonima svaki čovjek ima pravo na disanje”

“Mom sinu Nikoli ne daju ući u školu zato što ne nosi takozvanu masku koja smeta njegovom disanju. On ima osnovno pravo na obrazovanje, koje mu je uskraćeno. Po svim zakonima Božjim, po svim zakonima prirode, svaki čovjek ima pravo na disanje i to mu apsolutno nitko ne može uzeti. Međutim, u ovoj školi to nije slučaj”, rekao je Gaćina za Zagorje.com.

Otac kaže da njegov sin nema zdravstvenih problema zbog kojih ne bi morao nositi masku, pa dodaje kako “ih neće ni imati ako ne bude nosio masku”, koju Gaćina smatra štetnom za zdravlje, piše Index,

“Neka mi pokažu ugovor koji sam ja potpisao da moj sin može nositi masku, neka mi pokažu bilo koji zakon koji zabranjuje slobodno disanje. Ako mi to pokažu, mi ćemo staviti masku i nikada je više skinuti nećemo”, navodi Gaćina.

Ravnatelj škole Samson Štibohar govori kako učenici nižih razreda nisu obavezni nositi masku, a da učenici viših razreda na nastavi, u učionici, također ne moraju nositi masku, kao ni njihovi učitelji. Jedino je, kaže Štibohar, za učenike viših razreda obavezno nošenje maski u zajedničkim prostorima.

Maska samo za dio učenika obavezna u hodnicima, ne i u učionicama

“Svaka škola je, temeljem uputa vlade, napravila Provedbeni plan po kojem mora funkcionirati u novoj školskoj godini. U našoj školi, temeljem tih uputa, maska je za učenike od petog do osmog razreda obavezna samo u zajedničkim prostorima, a to je prostor hodnika i prostor odlaska na WC, dok u učionicama učenici ne nose maske”, rekao je ravnatelj Štibohar te dodao da je otac učenika obaviješten kako se može javiti nadležnom liječniku, koji će eventualno propisati izuzeće nošenja maske zbog zdravstvenih uvjeta, što bi školi i razredniku, kaže ravnatelj, bilo dovoljno da učenik više ne mora nositi masku u zajedničkom prostoru.

“Pošto je roditelj odbio otići liječniku i ishodovati potvrdu za izuzeće nošenja maske, to je sad čisto stvar roditelja”, rekao je Štibohar, a na pitanje hoće li učenik dobiti neopravdane sate odgovorio je samo kako roditelj ima pravo opravdati nedolazak učenika na nastavu do tri dana.

Ravnatelj pozvao policiju kad je vidio Gaćinu da snima djelatnike i učenike

“Za sve ostalo, ako je prisutna neka bolest, nadležan je liječnik, a temeljem svojih razrednih poslova na kraju mjeseca, kad se bilježi izostanak, razrednik opravdava ili ne opravdava izostanak učenika”, rekao je Štibohar te naglasio da je ovo jedini takav slučaj u tamošnjoj školi, odnosno, da svi ostali učenici i nastavnici poštuju propisane mjere.

U priču se na kraju uplela i policija. Naime, kako je rekao ravnatelj, Gaćina je jučer od strane djelatnika škole primijećen kako na školskom prostoru neovlašteno snima djelatnike i malodobne učenike. Ravnatelj kaže da ge je upozorio na GDPR, a nakon što se on tome izrugivao, bio je primoran i obavezan slučaj prijaviti policiji i Centru za socijalnu skrb.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari