DOBRICA RONČEVIĆ

VIDEO Epidemiolog iz Rijeke pojasnio koliko je sigurno da osoba s negativnim testom nema koronavirus

Idi na originalni članak

Objasnio je koliko možemo biti sigurni da osoba koja se testira nema koronavirus

Oglas

Zadnjih dana rapidno raste broj zaraženih, ali i zbog toga što raste i broj testiranih, u zadnja 24 sata više od dvije i pol tisuće. Testiranja su ubrzali i drive-in punktovi pred kojima su i danas bili nepregledni redovi.

U Rijeci situaciju prati RTL-ova reporterka Ida Balen koja je razgovarala s voditeljem epidemiološkog odjela NZJZ-a Primorsko-goranske županije Dobricom Rončevićem.

“Računamo s time da će testovi biti gotovi između jednog do dva dana nakon uzimanja uzorka. To bi još uvijek bilo vrijeme kod osoba koje su se testirale taj test može iskoristiti. Moramo imati u vidu da je laboratorij u mikrobiološkom odjelu zaista opterećen maksimalno.

Više u VIDEOPRILOGU:

Kazao je da rade u kontinuitetu sve analize koje pristižu s uzorcima, da je i samo uzorkovanje jedan vrlo dugotrajan i zahtjevan posao. “Ovo je trenutak u kojem smo se našli kao posljedica zahtjeva zemalja”, rekao je.

Otkrio je i boji li se da će se epidemiološka situacija u županiji, koja je zasad dobra, promijeniti.

“Ja se nadam da neće zbog toga što mi s tako intenzivnim turizmom u ovoj županiji živimo od sredine srpnja i dosad odvijanje sezone nije rezultiralo s tako značajnim porastom broja oboljelih, kao što smo očekivali, n asreću nije se dogodilo. To možemo sve skupa pripisati relativno dobro organiziranim službama, ali i zajedništvu unutar Primorsko-goranske županije koje vlada između svih institucija, ali i turističkih djelatnika koji su vrlo ozbiljno shvatili zahtjeve odvijanja turističke sezone”, kazao je.

Zasad dva turista zaražena u PGŽ

Rekao je i kako se ne testira manje nego u Dalmaciji.

“Mi smo po udjelu testiranja po broju stanovnika čak među vodećima u Hrvatskoj i dapače po usporedbama u svijetu smo također vrlo solidni. Mi smo u NZJZ napravili preko 10.000 testova ukupno od početka epidemije i to je na razini županije kad se računaju i druga mjesta preko 14.000 testova, pokušavamo odgovoriti na sve zahtjeve. Imamo dobar uvid u situaciju”, pojasnio je.

“Imamo zasad dva turista koje možemo reći da su zaraženi u Hrvatskoj, iako to čak i nije potpuno sigurno. Naime postoji mogućnost da je barem jedan od njih možda i došao zaražen s nekog drugog područja”, rekao je.

Objasnio je koliko možemo biti sigurni da osoba koja se testira nema koronavirus.

“Apsolutne sigurnosti nema. Ali ako se osoba testira šest dana od izloženosti već se sa velikom vjerojatnošću može pretpostaviti da iako je asimptomatska i ako je negativna da će i ostati negativna do 14. dana. Ako se testira osoba kod koje su se pojavili simptomi, onda će test u svakom slučaju pokazati pozitivan rezultat”, zaključio je.

Vijesti.hr

Exit mobile version