Gdje su demografske mjere? Dok političari pričaju, mlade obitelji se sele u Njemačku i ne planiraju povratak

Foto: Ilustracija

Dok se delimitiranje naknada obećaje već godinama, naša sugovornica Magdalena je s dvoje djece i suprugom već otišla u Njemačku

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Nakon što su se prije nekoliko dana predsjednica i premijer pomirili i zajedno predstavili demografske mjere – u planu još nema ništa konkretno.

Jer još se ne zna koliko točno demografskih mjera ima, kad će mjere koje su predstavljene i zaživjeti, i koja je prva na redu.

Čuvanje trudnoće uz punu plaću. Rješavanje stambenog pitanja. Porezne olakšice. Delimitiranje drugih šest mjeseci porodiljnog…

Ovo su samo neki od prijedloga nedavnog Vijeća za demografiju. Ali kad prva mjera starta – još se ne zna.

Je li relano očekivati delimitiranje rodiljnih naknada?

“Pa Vijeće je donijelo taj zaključak i mi ćemo vrlo intenzivno početkom devetog mjeseca pristupiti pripremama za izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama”, kaže za RTL Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju.

Dok se delimitiranje naknada obećaje već godinama, naša sugovornica Magdalena je s dvoje djece i suprugom već otišla u Njemačku. Suprug ima veću plaću, dijete osiguran vrtić, a za svako dijete – neovisno o broju i statusu – dobivaju 200 eura mjesečno do 18. godine života.

“Iskreno govoreći, uopće se nisam pokaja. Čak nam je žao što to nismo puno ranije napravili. Djeca imaju više mogućnosti u Njemačkoj, i to nije utopija nego činjenica”, tvrdi Magdalena Marijanović koja je inače majka dvoje djece.

Koliko je teško s malim djetetom u Hrvatskoj jer ti godinu dana nije puna plaća – najbolje zna naša druga sugovornica Maja koja ima dva sina.

“Teško je, jako teško. Ali mislim nekako se to sve izgura jer štediš i za to se pripremaš, ali uz stambeni kredit bez primanja je gotovo nemoguće”, priča Maja Perica, također majka dvoje djece.

Sve ovo ne iznenađuje demografa Marina Strmotu.

“Te mjere o kojima pričate i koje su predstavljene su one koje sam ja radio. Prema tome, ne radi se ni o čemu novome”, uvjereno govori Strmota.

Da bi se mjere provele, treba kaže, urediti državnu upravu i zakonodavstvo, a potrebna je i politička volja.

“Znači svi smo zaključili da je problem demografije broj jedan. Svi se slažu u tome. Pa je li potrebno sad opet osnivati vijeća, paktove, dogovore. Sad treba definirati što treba raditi”, dodaje Strmota.

A osim obiteljskih kartica s pogodnostima za djecu, besplatnog dopunskog osiguranja za roditelje s troje djece – ničega konkretnog, a da se osjeti – još uvijek nema.
Ivana Ivanda Rožić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari