Gradi se podvodni tunel vrijedan osam milijardi dolara

Tunel dužine 19 kilometara povezivao bi njemački otok Fehmarn sa danskim otokom Lolland

Njemačke vlasti odobrile su u petak izgradnju podmorskog tunela za cestovni i željeznički promet, koji bi ju povezivao sa Danskom, a vrijednost projekta je osam milijardi dolara i dijelom bi bio financiran iz fondova Europske unije.

Tunel dužine 19 kilometara povezivao bi njemački otok Fehmarn sa danskim otokom Lolland. Imao bi četiri cestovne trake i dvije željezničke pruge, a trebao bi biti dovršen 2024. godine.

Otok Fehmarn već je cestovno povezan sa njemačkim kopnom, a novi tunel trebao bi ubrzati cestovni i željeznički promet od Hamburga, Bremena i Hannovera do Kopenhagena i švedskog Malmoea.

Projekt izgradnje tunela predstavljen je 2013. godine, prošao je dva kruga javne rasprave, a njegovoj realizaciji protive se ekološki aktivisti.

Očekuje se da bi ugovor o izgradnji trebao biti potpisan za dva tjedna, a protivnici tunela mogu uložiti žalbu Federalnom upravnom sudu u Njemačkoj.
Vijesti.hr
Foto: Youtube Screenshot

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari