Ne isplovljavaju zbog straha: Novi sukob ribara u Savudriji

U Savudriji novi problemi – međudržavni granični spor Hrvatske i Slovenije opet se lomi na ribarima

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Zbog straha od novih incidenata savudrijski ribari danas nisu isplovili. Neki su se ribari tako našli u prilično opasnoj situaciji. “Ribarica jež da ga je već primila u mrežu. Onda je počela ta ribarica mjesto da stane vukla mog zeta sa krajičom od 7 metara pošto onaj ima 18 metri mreže dok se nije rastrgla totalno. I okrenula se i vratila se opet u Sloveniju.

Naročito taj Jež, to sam čuo da je to neki dečko od 19 godina, ja ne znam da li je to namjerno il je to drugi Joško Joras”, priča Ezio Kocijančić, ribar iz Savudrije. To nije jedini incident. U posljednje vrijeme doživjeli su puno neugodnosti, žele da ih država zaštiti.

“Očekujem da će se angažirati oko rješavanja ovog pitanja i slovenske i hrvatske institucije da se to ne ponovi, pošto je dotični gospodin najavaio da će i dalje sa još većim intenzitetom nanjeti štetu hravatskim ribarima”, kazao je Danilo Latin ribar iz Savudrije.

Policija obilazi područe, ali ne može puno učiniti

Nanijeta im je velika šteta, jer bez mreža ne mogu raditi. Sa slovenskom stranom ne uspijevaju se dogovoriti o naknadi štete.

“Probali smo ih zvati telefonski pa se nisu javili, i jutros smo poslali poruku da nam se javi ako misli platit štetu, i šta ćemo napraviti i reko mi tamo radimo svaki dan, ali da štete neće biti od toga ništa”, tvrdi Kocijančić.

Kažu da hrvatska policija redovito obilazi sporno područje, ali ne mogu puno učiniti.

“Moj kolega je primjetio da su mu oštećene mreže, a u daljnjem izvlačenju osjetio je poteg od sterane nepoznatog plovila pa je ispred sebe uočio ribaricu slovensku ribaricu koja mu je trgala mreže i slijedom toga je nastala i materijalna šteta”, tvrdi Latin.

Sve je, podsjetimo, počelo jer slovenski ribari tvrde da Hrvati ulaze u njihove teritorijalne vode, dok naši ribari poručuju da to nije istina. Već gotovo godinu dana na adrese naših ribara od Slovenaca zbog toga dolaze kazne od 500 eura.

To je, kažu, teška priča. U Sloveniji imaju rodbinu i prijatelje. Ne žele ovakve situacije.

Vrijeme je, zaključuju, da se Zagreb i Ljubljana dogovore.
Ida Balen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari