Hrvatsko oružje sve popularnije u vojskama diljem svijeta, ušli smo među dvadeset najvećih izvoznika

Hrvatska se zadnjih godina pozicionirala kao jedan od dvadeset najvećih svjetskih izvoznika oružja

Iz godine u godinu izvozne rekorde obara i hrvatska vojna industrija. Izvoz raste po stopi od čak 20 posto, lani je tako dosegao 200 milijuna dolara.

Naravno, u svijetu su najpoznatije jurišne puške i pištolji HS Produkta iz Karlovca, samo oni u izvozu sudjeluju sa oko 800 milijuna kuna. Ali tu su još i snajperi i snajperski topovi iz Rijeke, minobacači i raketni bacači i lanseri iz Pule. Od vojničke opreme daleko se najviše izvozi protubalistička kaciga tvrtke Šestan Buš iz Preloga, a u svijetu su jako popularni i DOK- ING-ovi strojevi za razminiranje.

Sve u svemu, Hrvatska se zadnjih godina pozicionirala kao jedan od dvadeset najvećih svjetskih izvoznika oružja.

Sav taj izvoz ide preko državne agencije Alan, na njihovim web stranicama je izlog sveg oružja i opreme koje u Hrvatskoj možete kupiti, a ne možete ni kupiti ni prodati mimo njih.

Sav taj biznis u ime države vodi gospodin Ivica Nekić kojeg smo ugostili u RTL Direktu, a njegovo gostovanje možete pogledati u prilogu.

 

Zoran Šprajc

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari