Izlazi li HNS iz Vlade zbog HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom? Štromar: ‘Ploča neće još dugo biti u Jasenovcu’

Pitanje uklanjanja HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu postaje pitanje opstanka Plenkovićeve vlade

Premijer Plenković od početka mandata uspješno odgađa odluku o pločama s ustaškim pozdravom, pa tako i danas pred najnovijim ultimatumima partnera u vladi.

Ako netko i donese odluku o uklanjanju ploče bit će to ministar uprave Lovro Kuščević. Ali, i on se sakrio od kamera i poslao diplomatski odgovor: „Ministarstvo uprave radi na prikupljanju mišljenja državnih i drugih tijela i institucija koja će biti objedinjena u prijedlog odgovora te će nakon navedene procedure isti biti upućen Vladi.“

Glavni partneri – HNS i zastupnici manjina – čvrsto se drže navodnog Plenkovićevog obećanja da će ploče s ustaškim pozdravom, pogotovo ona u Jasenovcu, nestati do kraja rujna.

“Mi imamo dogovor s premijerom Plenkovićem da takvih ploča više neće biti u javnom prostoru. I dalje stojim kod toga.”, rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Ako HNS i nastavi tolerirati Plenkovićevu inertnost, taj si luksuz više neće moći priuštiti zastupnici manjina.

„Ja mislim da nije moguće da ne dođe do rješenja i s time sam vam vrlo jasno odgovorio. Jednostavno ne može postojati koalicija koja trpi ustaške nazive u Jasenovcu.“, rekao je potpredsjednik Sabora Furio Radin.

Braniteljske udruge ne prijete novim prosvjedima, ali traže zaštitu HDZ-ovog premijera.

„Očekujemo od premijera da se javno očituje je li izjava Štromara stav cijele Vlade, a ako nije vjerujemo da znamo kako će postupiti.“, izjavio je Đuro Glogoški.

Premijer vruće pitanje ustaškog pozdrava u Jasenovcu već devet mjeseci prebacuje na druge.

„Moramo tražiti institucionalni i zakonski put u koji će biti uključeni svi pol akteri i stručnjaci kako bi smo se jasno odredili prema simbolima totalitarnog sustava.“, kazao je premijer Plenković u prosincu prošle godine.

Osnovao je Vijeće za suočavanje s prošlošću koje se od ožujka sastalo tek dva puta, a rok za pisanje mišljenja je tek ožujak 2018. godine.

„Sad će biti treći sastanak u rujnu a mislimo se sastajati jednom mjesečno, a možda čak i češće.“, rekao je Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s prošlošću.

Premijer si, čini se, neće moći priuštiti čekanje Vijeća za suočavanje s prošlošću. A koga će zaštititi – braniteljske udruge ili većinu svoje Vlade – znat ćemo u rujnu.

Evo što o svemu kaže potpredsjednik Vlade i HNS-ovac Predrag Štromar.