Kako je ministar Kuščević štalu ‘pretvorio’ u vilu? I sve druge “akrobacije”!

Kuća ministra Lovre Kuščćevića u Nerežišćima na otoku Braču. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL (2016)

Imovina mu se procjenjuje na devet milijuna kuna i po tome je najbogatiji ministar u Vladi

Afera s nekretninama ministra Lovre Kuščevića zapela je za oko i Uskoku, bogu hvala. Prema neslužbenim informacijama koje je objavio Jutarnji list, Uskok provodi izvide u vezi s čudnovatim financijskim transakcijama vezanim uz njegovu bivšu tvrtku koja je otišla u stečaj, pri čemu je ostala dužna oko 1,3 milijuna kuna od čega 300.000 kn državi.

Ne bi bilo neobično da je neki ministar u hrvatskoj vladi propali poduzetnik, ali ako je propala tvrtka nije ministar. Naime prije stečaja svoje tvrtke ministar je postao vlasnik njezine nekretnine tj. poslovnog prostora u Supetru koji je kasnije prodao za 2,2 milijuna kuna. U toj operaciji uz ministra su sudjelovali, njegov brat i njegov punac kojima je kao prepustio vlasništvo i upravljanje tvrtkom.

Podsjećamo, tvrtka je vjerovnicima i državi ostala dužna oko milijun i 300 tisuća kuna, ministar je postao bogatiji za oko 2,2 milijuna kuna. Ali to nije sve, istražuje se i prenamjena štale u vilu, poljoprivrednog u građevinsko zemljište i još svašta nešto, tako da je premijer Plenković potpuno u pravu. To što Kuščević svoje kuće nije upisao u katastar, stvarno je najmanji problem.

I, očekivano za jednog otočanina, Kuščević je obiteljski budžet odlučio popraviti turističkim prihodom. Izgradio je vilu, oglasio je, a onda je napravio i nadstrešnicu koja je pet godina bila nelegalna jer nije imala središnji objekt. Naravno, odlukom općinskog vijeća, nikako načelnika, štala je ubrzo postala kuća. A da stvar bude gora ministar Uprave, pod čijom su ingerencijom zemljišne knjige, ni jednu od dvije nekretnine nije upisao u katastar. I to mu je jedini krimen, kaže premijer.

“Kada pročitate njegove argumente, u konačnici njegovu imovinsku karticu, onda shvatite da se cijeli krimen svodi na to u dvije nekretnine koje ima, da ih je propustio upisati u katastar”, rekao je premijer Andrej Plenković, do su Kušćevićevi argumenti su ovi:

“A ko će voditi o svemu tome računa? Hvala Bogu, imam puno nekretnina i nije moguće sve to pratiti.”

U svojoj imovinskoj kartici ministar navodi samo dvije kuće s pripadajućom okućnicom, dvije šume, vinograd i dva građevinska zemljišta u vlasništvu supruge. Dakle, ministar ili ne može brojati do dva ili u kartici nije naveo sve nekretnine. Ujedno, pokazao se i vrlo snalažljivim gospodarstvenikom. Iako mu je tvrtka propala, Kuščević je od toga zaradio.

Također, 2005. godine njegova tvrtka Kuščević d.o.o. kupila je poslovni prostor od 320 četvornih metara za milijun i 250 tisuća kuna. Pet godina kasnije, Kuščević d.o.o. je tu svoju jedinu nekretninu prodao Kuščeviću Lovri po cijeni s popustom. Ubrzo je Kušćević d.o.o. otišao u stečaj, a milijun kuna duga prema dobavljačima i 300 tisuća kuna prema državi nikad nije naplaćeno. Kušćević Lovro je za godinu prodao poslovni prostor i na njemu zaradio 126 posto. Zbog svega toga Povjerenstvo kojem Kuščević želi smanjiti ovlasti pokrenulo je postupak protiv njega.

“Povjerenstvo je krajem prošlog tjedna, dakle u petak, dobilo neanonimnu prijavu protiv ministra Kuščevića, otvorilo je predmet koji se bazira više manje oko medijskih natpisa koji su bili prisutni ovih tjedan dana”, kazala je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Osim Nataše Novaković, preprodaja poslovnog prostora, čini se, zainteresirala je i Uskok koji kreće u izvide. Hoće li to učiniti i građevinski inspektori?

“Građevinska inspekcija je svaki dan na terenu i rade svoj posao. U slučaju Lovre Kušćevića? Hvala lijepa”, istaknuo je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

No, u akciju se bacila oporba. SDP će pokrenuti prikupljanje potpisa za opoziv ministra Kušćevića.

“Vidimo jedan kontinuitet kršenja zakona. Vidimo izvlačenje novca iz trgovačkog društva. Vidimo štetu proračunu, vidimo štetu dobavljačima. Vidimo promjene prostornog plana koje su pogodovale njemu i njemu bliskim osobama”, navodi Peđa Grbin.

I dok se sve to događa, sprema se još jedna vila u obitelji Kuščević. Naime, ministrova supruga je 2018. prodala građevinsko zemljište za 1,4 milijun kuna tvrtki obiteljske prijateljice koja je u tom trenutku imala prijavljeni prihod od četiri kune. Ali susretljiva gospođa Kušćević nije ni tražila da joj se odmah plati nego se upisala na hipoteku jedne od vila koje prijateljica gradi na tom zemljištu pa ako ne stigne novac, u obitelj Kuščević stići će još jedna vila s bazenom.

Ne čudi da je Kuščević najbogatiji ministar u Vladi čija se imovina procjenjuje na oko devet milijuna kuna. Recept kako do bogatstva nesebično dijeli.

“Tako da đak srednjoškolac radi najteže poslove na otoku Braču poput branja levande i otkupa višanja. Tako da čim završi studij i završi hrvatsku vojsku otvori tvrtku, radi, zarađuje, tako da zahvaljujući dobrim izbornim rezultatima i svom obrazovanju ima pristojnu plaću općinskog načelnika, pristojnu plaću ministra. Tako da zaposli svoju suprugu da i ona ostvaruje prihod.”

Eto, ništa lakše. Berite levandu, završite fakultet, upropastite tvrtku, zaposlite ženu i eto novca. Dio o politici u toj priči sigurno je bio manje važan.
Ilija Radić

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari