LJETO DOLAZI, ALI… Gosti nezadovoljni cijenama: ‘Svake godine su sve veće’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prognoza za ovu turističku sezonu ostaje ista, a to je da bi opet trebala nadmašiti prošlu

Hrvatska koja se u većini slučajeva oslanja na turizam može odahnuti. Iako brojke za svibanj nisu bile ohrabrujuće, lipanj je ipak preokrenuo trend. Statistika koja se oslanjaju na noćenja i dolaske stranih gostiju su dobre i rastu.

Konkretno, Istra prednjači, kako to biva i svake godine.

U smjeru mora više se kretalo i po autocestama pa je tako promet na Lučkom za nekih 4 posto veći nego u isto vrijeme prošle godine.

Praznici i ljetne vrućine i sparine, kako izgleda urodile su plodom za hrvatski turizam. Prema podacima iz eVisitora ovaj je lipanj jači, nego lanjski.

Zabilježeno je 1,3 milijuna dolazaka i 5, 6 milijuna noćenja, što je u dolascima porast od 17 posto, a u noćenjima 11 posto.

Sve morske županije bilježe porast. Najviše Istra s čak 33 posto više dolazaka i 21 posto više noćenja. U Dalmaciji predvodi Šibensko-kninska županija sa 16,7 posto više dolazaka i 7 posto više noćenja.

“Uobičajeno je da Česi idu u Hrvatsku na more. Blizu je, ljudi su prijateljski nastrojeni i uživamo ovdje”, kaže David iz Češke.

No, neki su primjetili i rast cijena.

“U usporedbi s Italijom cijene su iste. Očekivali smo da će biti malo jeftinije, ali iste su”, rekla je Talijanka Rossana.

A povećanje cijena primijetio je i Alen iz Slovenije: “Primjetili smo da su cijene svake sezone više. Primjer, parking je ove godine duplo više nego lani. To je bila prva stvar koju smo danas primjetili. Tek smo ovdje dva sata pa ćemo vidjeti što će dalje biti”.

Turisti su ovih dana najviše stizali automobila, zbog čega su se mogle vidjeti i prve kolone vozila prema moru.

Prvi udarni turistički vikend pri samom je kraju, a kroz naplatnu postaju Lučko u smjeru mora, do sada je krenulo 82.000 vozila.

Najprometniji je bio petak, no i danas je 15 tisuća vozača krenulo prema Jadranu.

Zbog svih ovih rezultata, prognoza za ovu turističku sezonu ostaje ista, a to je da bi opet trebala nadmašiti prošlu.
Matija Mlinarić

Više u VIDEOPRILOGU:

<iframe frameborder=”0″ allowfullscreen=”” mozallowfullscreen=”” webkitallowfullscreen=”” width=”500″ height=”300″ src=”https://vijesti.rtl.hr/embed/video/vijesti/328677/lipanj-preokrenuo-turisticki-trend-ali-gosti-nezadovoljni-cijenama-svake-godine-su-sve-vece/?autoplay=true&src=rijecan_in” >
</iframe>

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari