Nakon tragične smrti dječaka od salmonele, istražili smo: Koliko i odakle jaja uvozimo?

Nakon priče o navodno sumnjivim jajima iz Poljske koja su mogući uzrok salmonele kod dječaka koji je prije osam dana preminuo, istražili smo koliko se uvozi jaja, iz kojih zemalja i zašto ako je hrvatska proizvodnja zadovoljavajuća

Na policama hrvatskih trgovina sve je više jaja iz Poljske, Njemačke, Slovenije i Slovačke.

Jaja s hrvatskih farmi su iz uzgoja bez kaveza, a upravo je takav uzgoj prouzročio probleme, jer ulaskom u EU hrvatski su proizvođači morali prilagodioti svoje farme, a time su postali i manje konkurentni.

Ulaskom u Europsku uniju raste i količina jaja iz drugih država. Dok se prije pet godina uvozilo 10,6 milijuna jaja, prošle ih je godine uvezeno gotovo sto milijuna. To je čak 10 puta više.

S druge strane hrvatski su proizvođači 2011. zadovoljavali gotovo sve potrebe potrošača, a sada je jaja s domaćih farmi dovoljno za 86 posto potrošača.

“Teško mi je reći što je tome uzrok, no podaci su točni, proizvodimo godišnje nešto više od 570 milijuna jaja, a uvozimo nešto manje od sto milijuna”, izjavio je Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Proizvođači nisu željeli pred kamere, no sumnjaju da na hrvatsko tržište dolaze tržni viškovi jaja iz drugih zemalja Europske unije koji su pred istekom roka trajanja. Takva jaja s domaćih farmi idu u tvornice za preradu, no ona iz inozemstva, sumnjaju proizvođači, umjesto u preradu stižu na police naših trgovina jer im je to – jeftinije.

U resornom ministarstvu takvu mogućnost odbijaju.

“Nije moguće da jaja po drugim pravilima idu u promet u Hrvatsku od onih koja vrijede u zemljama podrijatla”, rekao je Kiš.

No, činjenica je da jaja iz Europske unije kontrolu prolaze samo u državama podrijetla. U Hrvatskoj se pregledavaju nasumično.

Jaja su ogroman biznis. Samo u prvih pola godine uvezeno ih je u vrijednosti gotovo 6 milijuna eura.

Ivana Draganić i Ivana Franić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari