KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA: ‘Kako je Plenković povukao medije za nos – ali i mediji imaju poveći nos…’

Cijela Hrvatska je čekala da Andrej Plenković ispuni svoje obećanje i službeno objavi imena ministara u svojoj Vladi…

Konačno znamo kako će izgledati nova Vlada Andreja Plenkovića, ali ne zahvaljujući tome što je to objavio Andrej Plenković jer on nije objavio ništa, nego se pozvao na medije koji su objavljivali svašta.

Cijela Hrvatska je čekala da Andrej Plenković ispuni svoje obećanje od jutros i službeno objavi imena ministara u svojoj Vladi. Iz HDZ-a su čak dolazile informacije da će Plenković pred novinare izaći sa svim svojim ministrima koji su cijeli dan dolazili i odlazili iz središnjice HDZ-a.

I kad je Plenković oko 19 i 30 konačno stao pred novinare, stao je sam i nije objavio ništa osim da je sastavio Vladu, a na pitanje kako mu izgleda Vlada, novinare je uputio na medije, tj. druge novinare.

Dakle, Plenković je jutros, kad nam je bacio udicu rekao: “Poslije ćemo. Danas će biti pravih izjava pa da ne improviziramo jutros. Imamo još neke konzultacije, sve ću vam reći na vrijeme. Imamo sve, sve se zna, samo ću vam ja reći kad dođe vrijeme”, poručio je.

I Plenković večeras kad smo se na udicu upecali. Na pitanje tko su novi ministri, odgovorio je: “To ćemo obaviti sutra, ali čini mi se da je u medijima već sve, tako da nema potrebe da ja sada nabrajam ministre.”

E sad, kako su mediji tijekom dana objavljivali svašta, u tim spekulacijama još jedino moja tetka nije bila ministrica, glasnogovornik HDZ-a okupljenim novinarima je precizirao kako se trebaju informirati iz samo jednog portala koji je očito imao najbolji pristup Plenkovićevom šalabahteru.

Takav neprimjeren odnos prema javnosti nije imao čak ni Plenkovićev prethodnik Tomislav Karamarko, koji nije baš znao s medijima, ali je uoči objave HDZ-ovih ministara u Oreškovićevoj vladi svim novinarima ravnopravno podjelio popis s imenima.

A ovako izgleda taj Plenkovićev šalabahter.

U utakmicu je uveo čak 10 novih ministara, a u odnosu na sve moguće kombinacije najviše je iznenadio na mjestu potpredsjednika Vlade za gospodarstvo a desnicu je najviše razočarao na mjestu ministrice kulture. Dakle, potpredsjednici Vlade bit će, to je to malo iznenađenje, Martina Dalić, Davor Ivo Stier, Damir Krstičević i Ivan Kovačić, a oni će istodobno držati i resore gospodarstva vanjskih poslova, obrane i uprave.

Zdravko Marić dakle neće biti potpredjednik, kao što se spekuliralo, on ostaje ministar financija, a novi u igri su: Gari Capelli kao ministar turizma, Nina Obuljen kao ministrica kulture, Milan Kujundžić kao ministar zdravstva, Tomislav Ćorić kao ministar rada i mirovinskog sustava.

A potpuno nova i javnosti nepoznata imena su Gabrijela Žalac kao ministrica EU fondova i regionalnog razvoja, Nada Murganić kao ministrica demografije i Pavo Barišić kao ministar znanosti. Tomislav Tolušić iz europskih fondova seli se u Minsitartsvo poljoprivrede a Tomo Medved ostaje u ministrstvu branitelja.

Oleg Butković također ostaje u ministarstvu prometa kao i Lovro Kuščević u ministarstvu graditeljstva.

Već je poznata ekipa iz Mostove kvote osim Ivana Kovačića umjesto Dubravke Jurline Alibegović tu nema drugih promjena,ministar pravosuđa ostaje Ante Šprlje , ministar unutarnih poslova Vlaho Orepić i ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.
Zoran Šprajc

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari