NEPLANIRANI BINGO: Banke već počinju gubiti sporove za nelegalne kamate, a ako izgube i spor za valutnu klauzulu – građanima će morati vratiti milijarde kuna

Foto: Ilustracja

2018. godina za oko 100.000 građana mogla bi biti nikad bolja godina. Riječ je o onima koji su svojedobno uzeli kredit u švicarskim francima, a kredit u međuvremenu nisu konvertirali u eure

Njima se smiješi presuda Visokog trgovačkog suda koja bi mogla potpuno poništiti takve kredite, pa bi zbog zateznih kamata od banke natrag mogli dobiti i više novaca nego što su ukupno platili. Banke bi na tome mogle izgubiti milijarde kuna.

152 tisuće Hrvata koji su do 2012. godine ugovarali kredite s promjenjivim kamatnim stopama itekako dobro će upamtiti ime Šime Rušina iz Zadra. Jer upravo je on dobio pravomoćnu sudsku presudu prema kojoj mu je banka dužna vratiti novac zbog samovoljnog određivanja kamatne stope za kredit. A ta odluka bi mogla imati dalekosežne posljedice.

“Kamate su u svim kreditima ugovorenim između 2003. i 2008. proglašene ništetnima i nezakonitima zbog toga jer su ih banke mijenjale svojim odlukama. Dakle, ljudi su već mogli na sudove i tužiti za kamate”, kazao je Goran Aleksić, udruga Franak.

U spomenutoj tužbi od banke je tražen povrat preplaćenih kamata u petogodišnjem periodu jer je tužitelj išao na sigurno.

“Ako je nekakva odredba ništetna i ako je došlo do nekakve preplate onda je rok zastare pet godina računajući rok od dana kada je to plaćanje izvršeno. Ako je prošlo preko pet godina, onda je to piši kući propalo”, smatra Miljenko Giunio, pravni stručnjak.

Ova vijest posebno će razveseliti one koji su dizali kredite na kraći period i u međuvremenu ih otplatili, a takvi su najčešće krediti za automobile. Njima bi, ovisno o uvjetima, banke mogle značajno obeštetiti.

“To su iznosi od 5 tisuća pa može biti i do 30 tisuća kuna plus zatezna kamata. Ovisi o tome kakav auto su kupili, kako su im se kamate mijenjale u tom periodu otplate”, dodaje Aleksić.

Ako za primjer uzmemo kredit u iznosu od 29 000 CHF s rokom otplate od 7 godina, izračunata preplaćena kamata iznosi 1760 CHF ili u protuvrijednosti oko 85.000kn.

Svaka zasebna tužba je zaseban slučaj i jedna presuda ne prejudicira ostale. Korisnicima kredita optimizam daje i presuda Vrhovnog suda koji je tužbu udruge Franak zbog valutne klauzule vratio na Visoki trgovački sud. Iz udruge očekuju presudu u svoju korist.

“Naravno da očekujem. Takve presude postoje u Francuskoj, u Sloveniji, u Grčkoj, tako da je očekujem i u Hrvatskoj”, poručuje Aleksić.

Iz Hrvatske udruge banaka upite o vraćanju sredstava korisnicima kredita nisu htjeli komentirati dok ne bude donesena pravomoćna sudska presuda. Ali ukoliko Visoki trgovački sud presudi protiv banaka, banke će morati obeštetiti oko 120 tisuća korisnika kredita u švicarskim francima. Trebat će im biti vraćene i preplaćene kamate i tečajne razlike zajedno sa zateznim kamatama. Prema grubim procjenama morat će vratiti ukupno oko 10 milijardi kuna. Dakle, u prosjeku preko 80 000 kuna po dužniku – dovoljno za novi auto.

Ilija Radić

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari