Njemačka traži 20 tisuća njegovatelja: evo kako izgleda život medicinskog osoblja u Njemačkoj

Pomama za Hrvatima u Njemačkoj sve je veća, a agencija koliko god da dobije zainteresiranih – može zaposliti

Njemačkoj nedostaje gotovo 20 tisuća njegovatelja. I dok oni vape za medicinskom, ali i svom drugom radnom snagom za što vrbuju i Hrvate, Ivana Ivanda Rožić istražila je kako izgleda život hrvatskog medicinskog osoblja u Njemačkoj.

Dva tjedna u Njemačkoj, pa dva s djecom u Zagrebu – tako posljednje dvije i pol godine izgleda život dviju sestara Blanke Ćutić i Brigite Krivdić.

Rade u zdravstvenoj ustanovi, a prosjek plaće im je viši od 2 tisuće eura neto.

“Bilo je teško taj tempo izdržat, ti nisi točno znao što te točno čeka na tom poslu, to je mislim posao radite s bolesnim osobama”, rekla nam je Brigita.

Pomama za Hrvatima u Njemačkoj sve je veća. Agencija koliko god da dobije zainteresiranih – može zaposliti. Najviše na poslovima njegovateljica domaćica, a prijevoz, smještaj i hrana su osigurani.

“Ovo je u principu pomoć u kući, odlazak liječniku. Možda vožnja autom, kupovina, kuhanje. Jednostavno pomoć u kući. A plaća je od 1200 do 1800 eura”, objašnjava Jasna Jerković koja radi u agencijaiza zapošljavanje

Razgovarali smo i s Anicom Aličić koja već 41 godinu radi u zagrebačkom domu umirovljenika. Ako radi blagdane i vikende – jedva navuče 4 tisuće kuna. Rekla nam je kako bi rado otišla u Njemačku kada bi bila mlađa, a na pitanje koliko je teško radit ovaj posao, odgovara:

“Teško je, teško, fizički je teško, starci su nemoćni, ne mogu, ali već smo i mi s njima ostarili”.

Sestre s početka priče na rad u Njemačkoj su se odlučile jednostavno.

“Za sad to jako dobro funkcionira, na zadovoljstvo cijele obitelji, i djece i supruga, puno više imamo slobodnog vremena. Znači ta dva tjedna uvijek kvalitetno iskoristimo sa svojom obitelji”, kaže Brigita.

Dva tjedna rade po cijele dane, ali su zato sljedeća dva sa svojim obiteljima.
Ivana Ivanda Rožić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari