OD KLAONICE DO STOLA: Istražili smo kakav put prolazi uvozno, a kakav domaće meso

Ne stišava se bura zbog salmonele u, uglavnom, uvoznom, mesu. Kako smo još u četvrtak predvidjeli, pronađena je u gotovo svim većim trgovačkim centrima.

Tolušić otkrio pravu istinu: ‘Meso kojem je istekao rok se prepakirava i vraća u prodaju’

Ministar Tomislav Tolušić otkrio je detalje nove velike akcije pojačanih kontrola mesa. Obišli su deset distributivnih centara, i u svih deset pronašli nepravilnosti, piše 24 sata.

“Zadnjih dana Ministarstvo poljoprivrede provodi pojačane kontrole mesa. Imali smo redovne kontrole, sad smo ih pojačali. Sve što otkrijemo, javljamo. Javnost to mora znati. Imali smo tragični slučaj nedavno. Prošlog vikenda smo imali akciju. Obišli smo 10 distributivnih centara. U svih 10 smo utvrdili nepravilnosti. U nekoliko su iznimno teški slučajevi. Tone mesa će biti uništene. Kad dobijemo službene nalaze otkrit ćemo točno o kome se radi. Definitivno imamo problem. Imamo nered na tržištu. Ovako više ne možemo”, rekao je za 24 sata, ministar Tomislav Tolušić te dodao kako je situacija najgora na području Dalmacije.

“Sutra ili preksutra ćemo dobiti službene podatke pa ćemo javnost izvijestiti. Radi se o mesu koje ne znamo kako je došlo na tržište, a ima slučajeva prepakiravanja mesa kojem istječe rok danas ili je istekao, a onda se zamrzava, prepakirava i dodaje rok trajanja od dvije godine”, kaže ministar.

“Ne kršimo zakon. Postoje procedure i poseban način obavještavanja. Mi moramo, ako je nešto pronađeno loše u proizvodu koji je na tržištu, ga povući. Mi obavještavamo naše građane. Imam i ja dvije curice doma. Ne želim da se ikad više ponovi situacija kao ovaj smrtni slučaj nedavno”, rekao je Tolušić , a na pitanje o korupciji kazao kako ‘korupcije nema’.

“Moramo svi živjeti jedni s drugima. Proizvođači i trgovci, i prerađivači. Svi u tom lancu moraju shvatiti da su ovisni jedni o drugima. Kontrole nisu previše rigorozne. Mi se fokusiramo na stvari koje su sad primarne. Dokle god bude trebalo, dokle god imamo na tržištu meso ili mlijeko koje nije ispravno, mi ćemo vršiti kontrole”, dodaje.

Kaže kako će se detaljnom provjerom tržišta pokušati riješiti problem. Informacije o zaraženom mesu, jajima i ostalim proizvodima, kaže Tolušić, nisu šokantne, već su prvi put javne te dodaje kako će tako biti i u budućnosti.

Afera sa zdravstveno neispravnom hranom se počela otkrivati nakon što je zbog salmonele u jajima preminuo petogodišnji dječak iz Bregane. Tolušić je odlučio za razliku od svojih prethodnika obavještavati javnost o otkrićima vezano za zdravstveno neispravnu hranu, piše 24 sata.

Ubrzo je u javnost dospjela informacija da je ove godine salmonela pronađena u čak 67 uzoraka hrane, a javnost o tomu nije znala ništa. Bivši ministar Davor Romić je rekao da nisu obavještavali javnost jer dok je uzorkovanje provedeno, već je istekao rok trajanja i hrana je povučena s tržišta.
Vijesti

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari