NA SNAZI OD PONEDJELJKA

Od ponedjeljka nove mjere: Ograničavaju se okupljanja, maske obvezne u kinima, crkvama…

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ovaj tjedna imali smo rekordan broj novozaraženih u Hrvatskoj od početka pandemije. Na naplatu je došlo štošta, vlasti RH sad reagiraju

“Škola počinje u ponedjeljak kako je i predviđeno. Vidite da je RH cijelo vrijeme inzistirala na tome da se škola cijelo vrijeme održava uživo, smanjili smo na najmanju mjeru online nastavu, koja ima i svojih negativnih strana bez obzira na to što je napravljena po svim standardima”, kazao je Fuchs.

Božinović: Nove mjere stupaju na snagu u ponedjeljak

Ovaj tjedna imali smo rekordan broj novozaraženih u Hrvatskoj od početka pandemije. U srijedu je bilo 9058 novozaraženih, a lokalni stožeri pozivaju na pooštravanje mjera.

Potpredsjednika Vlade i ministar unutarnjih poslova Davora Božinovića te ravnatelj HZJZ-a Krunoslava Capaka koji na konferenciji za medije govorili su o novim epidemiološkim mjerama.

Božinović kaže da su već danima u dogovorima sa stožerima županija gdje se zaraza najviše širi. “Došli smo do nekih rješenja, ona stupaju na snagu u ponedjeljak”, kazao je ministar Božinović.

“Što se tiče konkretnih stvari, zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Okupljanja s EU digitalnim potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije”, poručio je Božinović.

“Privatne svečanosti ograničujemo na 20, ne na 30 kao do sada. Izuzetak su privatne svećanosti s covid potvrdama, tu može biti do 50 ljudi. Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera”, rekao je Božinović.

“Ograničava se broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je 20 posto tribine popuniti. Na otvorenom je taj broj 40 posto”, rekao je.

Božinović je najavio bolje kontrole ugostiteljskih objekata tj. kafića. Kazao je i kako neće biti skraćivanja radnog vremena kafića. Isto tako najavio je i da će maske biti obavezne u crkvama, kinima, muzejima itd.

Capak o testiranju i širenju omnikrona

Capak kaže da još nismo na maksimalnom kapacitetu što se tiče testiranja. “To nije isto po županijama, mi smo negdje na dvije trećine makismuma što se tiče PCR-a. Mi radimo na tome da smanjimo broj osoba koje imaju obvezu testiranja, to radimo prema novim znanstvenim spoznajama i po temelju drugih zemalja. Tražimo da se ljude više šalje na brzi antigenski test, tu imamo ogromne kapacitete”, kazao je Capak.

“Po svemu što vidimo, oni koji su se cijepili bi trebali proći kud i kamo bolje”, rekao je.

Capak je i komentirao broj hospitalizacija: “Mi smo do srijede imali pad. U srijedu smo imali za tri više hospitaliziranih nego dan ranije. To može biti slučajno, a može biti da nam se zaustavio taj pad. Može se dogoditi da nam počinje peti val na silaznoj putanji četvrtog vala, može biti da će nam sad biti jedan plato pa da će onda taj broj pratiti novozaražene koji sad rastu”.

“Što se tiče broja omikrona, on još nije dominantan. Mi smo 22.11. u ECDC poslali 1100 uzoraka slučajnih na sekvencioniranje. Tada su tri uzorka pokazala omikron. Kasnije smo sami provodili testove. U Zagrebu smo u utorak imali 80 posto omikrona. U Splutu smo ranije utvrdili da je omikron oko 30 posto. Omikron brzo i rapidno raste, očekujemo da sad već u ovom trenutku imamo dominaciju omikrona, posebno u primorju i Zagrebu. Za kontinentalnu Hrvatsku to još ne možemo reći, izgleda da na kontinentu nije još dominantan kao u primorju i Zagrebu”, rekao je Capak.

Nestašica Pfizer cjepiva

Na pitanje zašto je došlo do nestašice Pfizer cjepiva u dvije županije, Međimurskoj i Primorsko goranskoj Capak je rekao kako smo do sada imali izvrsnu surađnju s Pfizerom te da su oni uvijek bili na visini svojih obaveza.

“Ovo nam se prvi put dogodilo, oni nisu isporučili 149.000 doza u ponedjeljak, ne znamo zašto. Kasnije smo saznali da su imali tehničkih problema. Dobili smo obavijest da će nam preko Ljubljane u srijedu isporučiti te doze. Mi smo to preuzeli u srijedu i jučer je počela distribucija, a10.1. nam dolazi 170.000 doza, nestašice više nema i neće je biti”, rekao je Capak.

Kazao je i kako još nemaju informacija o tome kad će doći proteinsko cjepivo Novavax. “Bilo je govora da će doći krajem siječnja ili početkom veljače. Ali nije službeno potvrđeno”, dodao je, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari