IGRANJE SA ZDRAVLJEM

OTKRIVENO: Čokoladne žitarice imaju 30 posto više šećera nego što piše na pakiranju!

Prevelika količina šećera u njima lako dovodi do debljanja

Veliko istraživanje u šest europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, pokazalo jer da u mnogima omiljenom doručku ili desertu – čokoladnim žitaricama, ima i 30 posto više šećera nego što zapravo piše.

Ne preporuča se konzumacija

Samo u Hrvatskoj analizirano je 18 vrsta čokoladnih kuglica i pahuljica koje se mogu naći na policama trgovina. Neke od njih zbog visoke razine šećera ne preporučuju se za konzumaciju, pišu RTL-ove Vijesti.hr.

Više u VIDEOPRILOGU:

Ovom jelu ujutro teško mogu odoljeti i odrasli i djeca. No, kako je pokazalo testiranje u sklopu europskog projekta – čokoladne pahuljice najbolje bi bilo izbjegavati. Prevelika količina šećera u njima lako dovodi do debljanja, a tu su i ostale opasnosti za zdravlje.

”Sve je to u nekim okvirima, ali opet to nije to. Ako vi imate problema sa šećerom, a njega ima 30 posto više nego što se prikazuje na ambalaži postoji mogućnost da ćete vi imati određenih problema i to je sad već igranje sa zdravljem potrošača”, rekao je Igor Vujović, predsjednik Unije potrošača Hrvatske.

Kako objašnjavaju liječnici, problematični su i natpisi na kojima se ističe porcija serviranja i što ona sadrži.

”30 grama to su doslovno tri žlice i sad recite vi meni ili nekom odraslom, djetetu ili adolescentu što znači 30 grama. I oni si naprave tu nutritivnu vrijednost, i ona je na 30 grama super. Nema baš puno šećera, zasićenih masnoća. To je samo 117 kalorija i to je super. Međutim, naravno da djeca pojedu tri puta više. Pojedu 60 minimalno ili 90 ili 100 i to je već više od 300 kalorija. To je tri puta više šećera, masnoća i to je problem”, izjavila je Eva Pavić, rukovoditeljica Sektora za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.

Tim stručnjaka koji je testirao čokoladne žitarice u Hrvatskoj ističe kako su deklaracije na proizvodima nejasne i da su se i sami jedva snašli u njima. A na proizvodima su i drugi natpisi koji mame potrošače.

”Znači analiza je utvrdila da neki proizvodi imaju dodatne tvrdnje o vitaminima i o dodatnim mineralima. Takve tvrdnje su često mamac za roditelje, a oni u žurbi nekad samo posežu za čokoladnim žitaricama”, izjavila je voditeljica projekta Kristina Petljak.

I dok podaci istraživanja još nisu u potpunosti Objavljeni, imena nekih proizvoda koji se preporučuju i ne preporučaju već su poznata, a isto tako, zna se gdje se oni nalaze pa i kupci, uz malo više pozornosti, mogu izbjeći one lošije proizvode, pišu RTL-ove Vijesti.hr.

Matija Mlinarić/RTL/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari