PLAŽA ZRĆE SE IZNAJMLJUJE NA 20 GODINA? Županija „za“, Grad Novalja spreman za tužbu

Prvi puta na 20 godina najpoznatija plaža u Hrvatskoj ide u najam. Plaža koja donosi milijune izazvala je politički rat između grada i županije, kao i licitaciju konzorcija za iskorištavanje paške tvornice novca

Snijeg i bura na Velebitu najpoznatiju hrvatsku party destinaciju još drže u zimskom snu. Mjesto na kojem se svakog ljeta okrenu deseci milijuna kuna brand je Novalje i njegova zona posebne turističke namjene. Sezona se već priprema.

No, već se užarilo na relaciji Grad Novalja – Županija ličko-senjska jer se Županija pozvala na pravo upravljanja pomorskim dobrom i po prvi puta raspisala natječaj za gospodarsko korištenje plaže Zrće – odnosno izdavanje koncesije na 20 godina po početnoj cijeni od 65 milijuna kuna.

“Dvadeset i nekih godina do sada Zrće je u funkciji, nije bilo nikakvog prihoda Ličko-senjskoj županiji, a ni Republici Hrvatskoj, a novi Zakon je podijelio na tri dijela prihode. općina/grad, županija, Republika Hrvatska. Naša je intencija da postignemo što povoljniju cijenu same koncesijske naknade”, Milan Kolić, župan ličko-senjski.

Novaljcima vide da svi žele pravo na ljetnu ‘tvornicu novca’ koja je postala svjetski poznata po neobuzdanim dnevnim i noćnim partijima.

“Od toga trebala koristi imati samo Novalja jer je to novaljski proizvod. Prema tome, Novalja je glavna”, smatra stanovnik Novalje Mladen.

“Čitavo vrijeme imaju koristi od Novalje i Zrća. U biti čitava županija živi od tog, a sad su se sjetili da uzmu sve”, stav je Filipa.

Na natječaj koji je bio raspisan s druge strane Velebita javila su se četiri ponuđača, a iako će odabrani koncesionar biti objavljen tek 7. ožujka, otkrilo se da najviše nudi Konzorcij Cocom oko novaljskog poduzetnika Josipa Šonje.

Cocom je – navodno – ponudio godišnje fiksno plaćati milijun i 300 tisuća kuna naknade, 3,6 posto ukupnog godišnjeg prometa i u dva desetljeća u Zrće uložiti 98 milijuna kuna, od čega 25 već u prve dvije godine.

Vlasnici postojećih klubova na Zrću i partneri iz Konzorcija Black sheep navodno se neće buniti ukoliko Cocom dobije koncesiju jer su obećali da neće graditi nove klubove, nego samo restorane, sportske terene i adrenalinske sadržaje. Zrće bi tako postalo još veća tvornica novca.

“To je od početka jedan veliki biznis, a koje su tu računice, mislim da mi i ne znamo”, smatra Ivanka iz Novalje.

Grad Novalja se ne miri s odlukom Županije. Spremni su tužbom srušiti natječaj i tvrde da imaju neoboriv argument – Županija je u natječaju prejudicirala namjenu prostora, a uvjete prostornog uređenja Zrća Novalja još nije ni donijela.

Gost RTL-a Danas bio je gradonačelnik Novalje Ante Dabo, koji je prokomentirao ovu situaciju.