NAKON BRITANIJE, POLJSKA?

VideoPrijeti li Europi Polexit? Poljska se inati, sukob s EU sve žešći!

Neki drugi taktovi sviraju u Varšavi. Ultra konzervativna Poljska nakon zabrane abortusa, kršenja prava gay populacije, čini se pleše prema razvodu od Europe

Čeka li Europu, nakon Brexita, razvod od još jedne članice? Svi pričaju o Polexitu. Poljski ustavni sud ovaj mjesec je naime odlučio da su njihovi nacionalni zakoni po snazi iznad europskih. To će im naravno omogućiti da bez pardona ignoriraju direktive Europske Unije s kojima se ne slažu.

Tvrda poljska konzervativna vlada zabranila je abortus, gej prava su za njih opasna propaganda, miješaju se u rad sudova. Ali kažu da su vijesti o Polexitu čisti fake news – makar članovi stranke slobodno pričaju da će se protiv briselskih okupatora boriti, kao i prije, protiv sovjetskih i nacističkih.

Neki drugi taktovi sviraju u Varšavi. Ultra konzervativna Poljska nakon zabrane abortusa, kršenja prava gay populacije, čini se pleše prema razvodu od Europe. Čeka li nas novi exit, odnosno polexit?

“Nećemo podleći pritisku ucjena. Spremni smo za dijalog, ali ne pristajemo na stalno proširenje opsega nadležnosti”, poručio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

“Najvažnije pitanje je neovisnost pravosuđa u Poljskoj. To nije nešto novo, to je proces koji traje. Ali, zbog nedavne odluke Ustavnog suda u Poljskoj, sve je dobilo novu dimenziju”, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Dimenziju zbog koje dio Poljaka prosvjeduje. Jer ta dimenzija bi ih mogla natjerati da se pozdrave s Europom –  a to ne žele. O izlasku Poljske iz Europe već postoje definicije na Wikipediji. Zašto se uopće govori o hipotetskom povlačenju?

“Zapravo je ta stranka na vlasti intervenirala u pravosuđe vrlo grubo i drastično. I na toj temi je došla u sukob s Europskom unijom, koja je onda u jednom trenutku odlučila i zaprijetila da će suspendirati europske fondove za Poljsku”, rekla je Vesna Pusić.

Više u video prilogu RTL-a:

160 milijardi eura koji su trebali doći iz Europe visi o koncu

I tek tu je počeo pravi sukob. Na stopiranje fondova odgovorili su presudom Ustavnog suda koji kaže: Poljski zakoni su iznad europskih. Odnosi se to uglavnom na zakone vezane uz pravosuđe koje je već dovoljno korumpirano. Odluku poljskog Ustavnog suda odmah je podržao mađarski lider Viktor Orban.

Uz prosvjednike koji “spašavaju Poljsku” stao je i vođa najjače oporbene stranke, bivši predsjednik europskog vijeća.

“Premijer Morawiecki govorio je u Europskom parlamentu i jednostavno došao do zida. Nijedan od argumenata koje su predstavnici Vlade  iznijeli tijekom ove rasprave nikoga nije uvjerio u ono što govore”, kazao je predsjednik Građanske platforme Donald Tusk.

Govore da ne žele exit, samo Poljsku po svojoj mjeri. Brisel zasad ne popušta.

“Ići džonom protiv Poljske nije dobro. Ja ne vjerujem u Polexit zato što nitko od Poljaka ne želi to, ne vjeruje to ni Vlada”, jasno će Miro Kovač.

160 milijardi eura koji su trebali doći iz Europe visi o koncu, Poljaci bi mogli ostati bez njih, jer ovakva odluka šteti svima. I da, bit će posljedica, ali ne i Polexita. Parlamentarni izbori su 2023.

“Svi računaju da će se u  najgorem slučaju situacija otezati ili do raspada koalicije pa onda ranijih izbora ili do samih izbora do kada će biti suspendirana sredstva iz europskih fondova i da će onda građani reći što misle, a svi smatraju da o tome misle sve najgore”, kaže Pusić.

Jer prema velikoj anketi provedenoj u kolovozu tek 17% Poljaka izjasnilo se da želi da njihova država napusti Uniju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views