TKO ĆE DOBITI VIŠE NOVCA? Donosimo projekcije novog izračuna plaća!

Porezne su reforme bile kao mantra svake vlade do sada, pa je tako i s ovom – u dolasku. Kućni je budžet ionako jedini jezik koji razumiju i građani i politika

Roditelji, možete odahnuti. Nema ukidanja poreznih olakšica za djecu.

“Ni u jednom od scenarija, a bilo ih je od početka na desetke, nije dolazilo pod znak pitanja da bi se išta u tom području ukidalo, umanjivalo i slično”, uvjerava tehnički ministar financija Zdravko Marić.

Ali je zato cilj HDZ-a jasan – oporezivanje dohodaka koji bi trebao dovesti do rasta plaća. Doduše, za sada nema konačnih rješenja, pa tako niti konačnih izračuna; ali temelj bi izgledao ovako:

Baza reforme bila bi povećanje neoporezivog dijela plaće i to s 2.600 na 3.750 kuna.

Međutim, išao bi i korak dalje. Najveću poreznu stopu smanjio bi s 40 na 36 posto. Ali bi zato promijenio i razred za najvišu stopu na dohodak sa 13.300 na 20.000 kuna.

“Jasno je da se ovdje upravo ukidanjem najviše porezne stope ujedno i ovim pomacima u neoporezivom djelu da se najviše ide na ruku onima koji imaju najveće plaće i koji imaju najveći dohodak”, tvrdi predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever.

Uz pomoć stručnjaka napravili smo projekcije kako bi to izgledalo u praksi.

Uz smanjenje 3. porezne stope na 36 posto i povećanje osobnog odbitka, odnosno neoporezivog dijela plaće i sa zagrebačkim prirezom od 18 posto – sa prosječnom plaćom koja neto iznosi 5.955 kuna, porast mjesečno bi iznosio 339 kuna. Ali zato minimalac ne bi narastao niti jednu kunu.

Pravi bi rast bio vidljiv tek na plaćama iznad 17.000 kuna.

“Sa ta dva aspekta kad gledamo onda – rastu velike plaće. Mislim da je ovo dobar put, ali mislim da bi prva dva razreda trebalo povećati. Samo, onda bi problem bio što bi male plaće bile potpuno bez poreza, ali kad gledamo da na to ide i prirez i kad uzmemo u obzir neka ruralna predjela gdje su plaće male, bojim se da bi lokalna uprava ostala bez prihoda”, analizira porezna stručnjakinja Lucija Turković Jarza.

Upravo se s tim problemom slažu stručnjaci, iako ministar tvrdi da bi oni lokalnim upravama to refundirali kroz druge poreze.

“Uz ovakve promjene u porezu oni će ostati bez značajnog izvora sredstava što će onda rezultirati ili povećanjem prireza ili uvođenjem prireza ako ih uopće nemaju”, kaže Sever.

Pa je preporuka – progresivna stopa na dohodak, kaže Sever, jer sve ostalo potencira društvene nejednakosti.

Iako je reforma najavljena za iza Nove godine, postoji jedan uvjet bez kojega nema nikakve reforme – sastavljanje vlade.
Petra Mlačić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari