Trajekt s oko 300 ljudi pluta na pučini prema Kornatima, počinje spašavanje i trajat će satima

Na brodu je oko 200 putnika, 50 vozila i 92 člana posade, no među putnicima nema panike

Brod Aurelia talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split pokvario se kraj Žirja. Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split. No, tijekom noći je ostao bez pogona.

Na brodu je oko 200 putnika, 50 vozila i 92 člana posade, no među putnicima nema panike. Nema ni ozlijeđenih. ​Nešto prije podne iz pozadarske Gaženice poslan je tegljač Polux. On će Aureliju dotegliti u Split, a za to će mu trebati nekoliko sati.

Kada Aurelia doplovi u Split za sigurni uplov u luku remorkeru će pomoći tegljači Brodospasa da se mirno veže u luci.

Prema informacijama koje su Hini dale profesorice dviju splitskih srednjih škola, koje su u Italiji radile na projektu, trenutno stanje na brodu je dobro s obzirom da se more malo smirilo i ne puše više tako jako jugo, pa više na valja brod.

Tegljenje do Splita trajat će oko 12 sati

“Nema više mrtvog mora, još nas malo valja, ali ne onako jako kao prije. Putnici su dobro, uključili smo muziku, Talijani plešu, dobili smo ručak, a vjerojatno ćemo i večeru. Očekujemo remorker oko 15 sati i kazali su nam da će tegljenje do Splita trajati otprilike 12 sati. Izgleda da ćemo produžiti naše putovanje”, kazale su splitske profesorice.

Dodale su kako im je rečeno da će dosta vremena izgubiti dok zakače brod, ali i da krenu li s tegljenjem oko 15 sati u Split bi mogli stići oko 3 ili 4 sata poslije ponoći i to na vez broj 19. Otkrile su kako osim jedne talijanske putnice koja se onesvijestila od valjanja broda nije bilo drugih zdravstvenih problema među putnicima.

Gospođu koja se onesvijestila na ruke je digao član posade i na rukama ju je odnio u kabinu, tvrde.

Na brodu 50 splitskih liječnika

“Srećom s nama na brodu se nalazi 50 splitskih liječnika svih specijalizacija koji se vraćaju sa simpozija u Siciliji. Sve je pod kontrolom. Bebice, a najmlađoj je dva mjeseca, su nam isto dobro i to je najbitnije. Jedan brod kontejner koji je bio blizu nas, Maira, promijenio je rutu i prati nas, pomaže nam. Osjećamo se sigurno, čak je i malo sunca izišlo”, kazale su Hini splitske profesorice.

“Počelo je jako valjati, oko 5 smo se svi probudili. Nitko nas ništa nije obavijestio, onda kad smo vidili da se ne miče brod, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo riješiti. Informacije cure jako rijetko, nikakve obavijesti nemamo, ne znamo šta se događa”, rekla je za Slobodnu Dalmaciju jedna od putnica s “Aurelie”.

“Sad smo u blizini Kornata. Dosta nas valja, evo ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je veliko.Putnici su po salonima, nema nikakve panike, najveći je problem što nikakve službene informacije ne dobivamo pa kolaju razne neprovjerene teorije. Nadamo se samo da će se sve brzo riješiti”, dodala je.
Vijesti.hr
Foto: Screenshot

Pogledajte VIDEO:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari