VLADIN HITROREZ Donosimo sve o paketu mjera kojima Vlada namjerava rasteretiti gospodarstvo za milijardu i pol kuna

Gošća RTL Direkta bila je Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva koja je radila na ovom projektu

Hoće li stvarno pečat otići u povijest? Kako je to moguće?

Svakako je moguće. Pečat je uvjetovan propisima, ali je i dio našeg mentaliteta. Prema ovom akcijskom planu, do kraja godine ga ukidamo za otvaranje tvrtki, a tijekom godine razgovaramo o drugim mjerama kako bi se ta mjera proširila i na druga područja.

Hoće li i kada e-račun i elektronski potpis konačno postati obavezni i za državna poduzeća i tijela državne uprave?

Elektronički račun su tijela državne uprave obavezna i zaprimati ako je podnesen u strukturiranom obliku. Pravno-formalne pretpostavke su ovdje, ono što u praksi moramo učiniti jest da ti jednostravniji oblici poslovanja zažive.

Ali ostaje ta famozna likvidatura računa, nitko ne zna čemu i kome to služi?

To je jedna od mjera koju ćemo razmotriti kroz naredno razdoblje. Ove 104 mjere su utvrđene kroz proteklih godinu i pol u suradnji s poslovnih sektorom.

Hoćemo li ikada moći otvoriti poduzeće elektroničkim putem kao recimo u SAD-u?

Do kraja ove godine. Nema bilježnika, nema pečata, prijava Poreznoj upravi će se moći izvršiti elektroničkim putem, prijava na obvezna osiguranja također elektroničkim putem. Dakle, sve te mjere planiramo provesti do kraja godine.

Poduzetnici su izluđeni s minimalnim tehničkim uvjetima. Je li to ukinuto?

Minimalni tehnički uvjeti se odnose na rad trgovina, odnosno uvjete koje trgovina mora ispuniti da bi onda trgovac u njoj mogao obavljati svojku djelatnost. Ono što radimo kroz ovaj akcijski plan jest da se odobrenje za ishođenje djelatnosti trgovine može ishoditi elektroničkim putem. A što se tiče smanjivanja minimalnih tehničkih uvjeta za poslovanje trgovina, njih razmatramo i uključit ćemo ih kroz naredno razdoblje u zakonske izmjene.

Ono što nas najviše brine u ovom planu jest hoće li se on ikad realizirati. Nema tu nikakvih konkretnih datuma.

Postoji vrlo čvrsto određenje vlade da se ovaj akcijski plan provede. Provodit će se u suradnji s partnerima iz poslovnog sektora i za svaku od mjera postoji konkretan rok.

Zoran Šprajc

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari