PONOVNO POOŠTRAVANJE

Više od 25 tisuća poslodavaca moralo je vratiti Covid-potpore; Riječ je o velikom iznosu novca!

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Do sredine prošlog tjedna za potpore za očuvanje radnih mjesta ukupno su isplaćene 11.034 milijarde kuna

Ovih je dana aktualna rasprava hoće li i kako Vlada provesti svoju namjeru da isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta za srpanj vezati uz cijepljenje, odnosno COVID-potvrde tako da bez te pomoći poslodavci ostanu za one radnike koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli koronavirus.

Puno je pitanja kojih je nejasno kako Vlada planira realizirati svoj plan, a jedno od pitanja koje se postavlja što s radnikom koji u trenutku provjere ima COVID-potvrdu jer ima važeći negativan test, piše Novi list. 

Vlada je od ožujka prošle godine, kad je donijela odluku o toj najizdašnijoj pomoći gospodarstvu, mijenjala i uvjete i iznose.  Potporu je djelomično ili u cijelosti od početka njezina korištenja moralo vratiti 25.154 poslodavaca.

VIDEO DANA:

Do sredine prošlog tjedna za potpore za očuvanje radnih mjesta ukupno su isplaćene 11.034 milijarde kuna, a više od 25 tisuća poslodavca vratilo je gotovo 255,8 milijuna kuna potpora, podaci su to Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

To znači da su dosad poslodavci, nakon što je HZZ utvrdio da nemaju uvjete za dobivanje potpora ili nakon što su sami odlučili da ne žele ispunjavati neke uvjete, vratili 2,3 posto isplaćenih potpora ili svaku 43 kunu koju im je država dala kao pomoć u prevladavanju teškoća što ih je izazvala pandemija.

Što se tiče potpora za skraćivanje radnog vremena, ukupno je isplaćeno 223,4 milijuna kuna tih potpora i tu je povrat 16.410,01 kuna, a vraćeno je nešto više od 771 tisuću kuna, što znači da je to povrat oko 0,3 posto ukupnog iznosa isplaćenih potpora za skraćivanje radnog vremena za što se može dobiti do 3.600 kuna po radniku, a radno vrijeme se može skratiti čak do 90 posto.

Po isteku prva tri mjeseca isplata potpora, Zavod za zapošljavanje je postrožio uvjete, pa je tako u kriterije dodana i odredba po kojoj poslodavci koji su nakon svibnja prošle godine dobivali potpore za očuvanje radnih mjesta tu pomoć moraju vratiti ako od 29. svibnja pa do 31. prosinca 2021. godine isplate dobit ili udjel u dobiti.  Uz to potpora se mora vratiti i ako tvrtka na bilo koji način raspodijeli dobit, recimo članovima uprave ili izvršnim direktorima dodijeli vlastite dionice kao nagradu, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari