4000 DOBROVOLJACA

Započelo testiranje cjepiva na trudnicama; Pod većim su rizikom od razvijanja teškog oblika korone

Foto: Unsplash

Pfizer i BioNTech započeli su međunarodno istraživanje s 4.000 dobrovoljaca kako bi procijenili sigurnost i učinkovitost svog cjepiva Covid-19 u zdravih trudnica, priopćile su tvrtke.

Trudnice su u većem riziku od razvoja ozbiljnog COVID-19, a mnogi su službenici javnog zdravstva preporučili da neke žene u visoko rizičnim profesijama uzimaju cjepiva protiv koronavirusa čak i bez dokaza da su za njih sigurne, izvještava Reuters.

Prošli su tjedan američki nacionalni instituti za zdravlje pozvali na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje cjepiva Covid-19. Bioetičari, stručnjaci za cjepiva i majčino zdravlje godinama su tvrdili da bi trudnice trebale biti rano uključene u ispitivanja pandemijskih cjepiva, tako da ne bi trebale čekati dugo nakon što se pojavi uspješno.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih američkih ispitivanja koja su korištena za dobivanje odobrenja za hitnu uporabu cjepiva Covid-19.

Trudnice u Sjedinjenim Državama već su dobile prve doze, rekle su tvrtke, piše Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari