ZIKA VIRUS: Otkriven prvi slučaj prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka spolnim odnosom

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je da je zabilježen prvi slučaj zaraze Zika virusom kod osobe koja nije putovala u inozemstvo. Zdravstvene službe smatraju da je prenesen spolnim odnosom, a ne ugrizom komarca

U Teksasu je otkriven prvi poznati slučaj prijenosa zika virusa s čovjeka na čovjeka na području SAD-a, objavile su u utorak zdravstvene službe koje smatraju da je prenesen spolnim odnosom, a ne ugrizom komarca, dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila izvanredno stanje na globalnom javnozdravstvenom planu.

Virus povezan s teškim prirođenim deformacijama kod tisuća beba u Brazilu širi se brzo po dva američka kontinenta i dužnosnici WHO-a u utorak su izrazili zabrinutost da će pogoditi Afriku i Aziju.

Vjeruje se da se Zika širi ugrizom tigrastog komarca pa bi prijenos spolnim putem bio dodatni razlog za zabrinutost, prenosi Hina.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je da je zabilježen prvi slučaj zaraze Zika virusom kod osobe koja nije putovala u inozemstvo, objavio je na Twitteru ravnatelj CDC-a Tom Frieden. CDC još nije istražio kako se virus prenio.

Nakon toga slučaja CDC savjetuje muškarcima korištenje kondoma nakon povratka iz područja u kojima postoji Zika virus. Trudnicama se savjetuje izbjegavanje kontakta sa sjemenom muškarca izloženog tom virusu.

Uprava za zdravstvo grada Dallasa objavila je kako je osoba vjerojatno zaražena spolnim odnosom s drugom osobom koja se vratila iz Venezuele. Zaražena osoba nije putovala u tu zemlju. Prema informacijama lokalnih vlasti nema prijenosa virusa komarcima na tom području.

Medicinska literatura za sada bilježi jedan slučaj otkrivenog zika virusa u sjemenu muškarca.

Prema WHO-u virus bi na području obje Amerike mogao zaraziti četiri milijuna ljudi.

Do sada je najteže pogođen Brazil. U toj zemlji utvrđeno je više od 4000 slučajeva mikrocefalije kod novorođenčadi koje se povezuju sa zarazom zika virusom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari