ZRAČNA LUKA RIJEKA Hitna helikopterska služba već je prvog dana spasila četiri života

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je u četvrtak u riječkoj Zračnoj luci na Krku na predstavljanju hitne helikopterske službe, prvi put uspostavljene u Hrvatskoj, da je ona već prvi dan pokazala opravdanost jer su spašena četiri života.

Helikopterima su prevezene teško ozlijeđene osobe u prometu i izvan prometa te s akutnim zdravstvenim problemima, poput srčanog zastoja, a spašene su zahvaljujući brzom prijevozu, rekao je.

Pružatelj usluge helikopterske službe je talijanska zajednica ponuditelja ELIFRIULIA SOC. i AIRGREEN, koju je Ministarstvo zdravlja odabralo na javnom natječaju, a kriterije odabira i specifikacije je pripremala neovisna njemačka konzultantska tvrtka Salus Aviation u suradnji s domaćim stručnjacima, javlja Hina.

Projekt je financiran kreditom Svjetske banke, a u službi su dva specijalna helikoptera opremljena kao manje jedinice intenzivne njege u kojima će letjeti deset medicinskih timova.

Ministar Varga rekao je na Krku kako je riječ o pilot-projektu uspostave službe pomoći na četiri mjeseca. Zasad se tim helikopterima leti samo danju, ali će se u sljedećim fazama njihovo djelovanje nastojati proširiti i na noćne sate, rekao je, dodajući da su dva helikoptera smještena u zračnim lukama na Krku i Braču, a planira se uspostaviti pet takvih centara, prenosi Hina.

To je dugoočekivana nadgradnja kvalitetnoga hrvatskog zdravstvenog sustava, a pokrenuti su razgovori o dugoročnom i cjelovitom rješenju te službe, istaknuo je ministar Varga i dodao da smo “za izrazito povoljnu cijenu, prema izračunima, dobili vrlo dobru helikoptersku medicinsku službu”.

Na novinarsko pitanje o prozivanjima oporbe vezanim uz provedbu te službe, rekao je kako je kritika bilo te da će ih još biti.

“Pokazali smo da znamo napraviti projekt utemeljen na konkretnim podatcima i dokazali da možemo u transparentnim javnim nabavama dobiti vrijedne stvari u raspoloživim financijskim sredstvima, kao kod nabave medicinske opreme i uređaja”, istaknuo je Varga.

Pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura ocijenio je da je dosadašnja hitna pomoć bila iznimno skupa i na mnogo nižoj razini od ove.

Prvi put će korisnici usluga plaćati za ove usluge, bilo putem HZZO-a ili izravno naknadom troškova, a strani državljani kroz europska zdravstvena osiguranja, rekao je, dodajući da je cijena niža od pet do šest posto od konzultantskih procjena.

Bura je rekao da su fiksni troškovi projekta, koji uključuju uređenje hangara, troškove djelovanja i održavanja helikoptera i slično, 6,5 milijuna kuna, u što je uključeno i milijun kuna za edukaciju. Po njegovu mišljenju, potrebna je još najmanje jedna helikopterska baza u Zadru.

Zadovoljstvo uvođenjem te službe izrazila je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Đulija Malatestinić, koja je ocijenila da je to jedan od važnih koraka u reformi zdravstvenog sustava kojom se svima omogućuje jednako dostupna i kvalitetna zdravstvena usluga.

Liječnik hitne medicinske pomoći Vuk Prica, koji od jučer radi u toj službi, rekao je novinarima da je prvog dana teško ozlijeđeni čovjek s Cresa prevezen u riječki KBC za manje od sata, a bez helikoptera, taj bi prijevoz trajao najmanje dva sata. Istaknuo je da su sudionici projekta prošli dugu i kvalitetnu obuku, a vrlo složenu obuku prošli su i medicinski tehničari.

Andrea Maček rekla je kako je ona sada i članica posade, to jest kopilot te da je obučena za navigaciju, korištenje GPS sustava i za slučajeve nesreća.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views