Županija dodjeljuje 170.000 kuna nagrađenim ustanovama na polju kulturnog stvaralaštva

Pristiglo je 29 zahtjeva, a 11 udovoljava kriteriju da su osvojili prvu nagradu na državnoj ili međunarodnoj razini. Dodjela nagrada održat će se 29. lipnja.

Zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica UO pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević održale su redovitu tjednu konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o davanju koncesija i podkoncesija na pomorskom dobru, rezultatima projekta ECO SEA, prijedlogu dodjele novčanih nagrada za unapređenje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2015. kao i drugim aktualnostima.

Nakon što je prošlog tjedna održana tiskovna konferencija na temu dodjele sredstava u kulturi, gdje je 1.5 milijuna kuna dodijeljeno za manifestacije širom Primorsko-goranske županije, danas je zamjenica župana Marina Medarić izvijestila o dodjeli nagrada za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2015. godinu.

Kulturno vijeće Primorsko-goranske županije na osnovu pristiglih prijava dodjeljuje iznos od 170.000 kuna ustanovama čije je sjedište na području županije. Pristiglo je 29 zahtjeva, a 11 udovoljava kriteriju da su osvojili prvu nagradu na državnoj ili međunarodnoj razini. Dodjela nagrada održat će se 29. lipnja.

Medarić je najavila razmjenu knjiga i udžbenika koju u prostorijama Informativno-edukativnog punkta Ureda za mlade organizira Županijski savjet mladih. Razmjena će trajati dva dana i omogućit će roditeljima osnovnoškolaca i srednjoškolaca da lakše dođu do potrebnih udžbenika.

Na području Primorsko-goranske županije dodijeljene su 93 koncesije, a desetak ih je u pripremi. Na sjednici Županijske skupštine, koja će se održati 14. srpnja, raspravljat će se o četiri prijedloga za koncesije.

Pročelnica Mološević izvijestila je o realizaciji projekta ECO SEA, koji se odnosi na integralno upravljanje, zaštitu i poboljšanje ekosustava na području ribolovne zone “E”. Radi se o projektu u kojem sudjeluje 9 partnera, jedan od kojih je i Primorsko-goranska županija. Ukupna vrijednost projekta je 3.5 milijuna eura, od kojih 250.000 koristi Županija. 15% vrijednosti projekta, koliko iznosi učešće Županije, odnosi se na plaće službenika koji sudjeluju u projektu. Ecosea je počeo u 2012. godini, a njegov rezultat su rezultati dvije studije.

Jedna od studija imala je za cilj utvrditi koji je utjecaj marikulture na morski okoliš. Utvrđeno je da su pozitivni učinci izraženiji od negativnih, što je posebno važno jer se radi o cjelogodišnjoj aktivnosti. Predlaže se da se revidira prostorni plan PGŽ kako bi se povećali kapaciteti uzgoja na postojećim lokacijama te istraže nove lokacije.

Drugi rezultat je lokalni plan upravljanja ribolovnom zonom “E” koja obuhvaća područje cijelog Kvarnera do Velebitskih vrata. Uočeno je da ne postoji kvalitetna ravnoteža između ribljeg fonda i izlova pa se izradio prijedlog lokalnog plana s ciljem uspostavljanja ravnoteže i rasta ribljeg fonda. Lokalni plan bit će dostavljen Ministarstvu poljoprivrede kako bi se uvrstio u nacionalni plan ribolova koćama.

Pročelnica Milošević također je najavila projekt EA SEA WAY, kroz koji je Primorsko-goranska županija osigurala sredstva i krenula u izradu master plana razvoja luka otvorenih za javni promet županijskog i lokalnog značaja. Pokrenuta je i izrada nacionalnog plana za ove grupe luka.

“Vodimo računa o tome da izrada tih dokumenata bude usklađena. Sutra se održavaju dani projekta EA SEA WAY u hotelu Jadran, gdje se zainteresirani mogu upoznati s osnovnim smjernicama i sadržajem županijskog dokumenta”, rekla je Milošević a prenose mrežne stranice PGŽ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari