IZAZOVAN I OPASAN POSAO

Video | Zvuk detektora metala, eksploziv i rizik. Pogledajte kako izgleda dan s hrvatskim pirotehničarima!

U tijeku je akcija razminiranja još jednog dijela ovog iznimno zahtjevnog područja, u kojoj će tijekom tri mjeseca sudjelovati 130 pirotehničara

Zvuk metal detektora upozorava da je nešto u zemlji. Što točno – mora se utvrditi ubodima pipalice i rukama. U najopasnijem trenutku za život ili smrt, ključno je iskustvo. U Kopačkom ritu rizik je veći zbog konfiguracije tla i izrazito visoke vegetacije, izvještava Bojan Uranjek za RTL.

“Trska je tak da ovoga samim ljudima otežava rad. Znači moraju puno polakše raditi dok pregledaju pa uklone dio te trske pa opet pregledaju i tak, dio po dio”, govori pirotehničar Roman Horvat.

Dio po dio dok se ne pregleda sav teren. Je li poslije pregleda 100 posto sigurno?

“Pa 99,9 posto je sigurno, znači, kad pirotehničar prođe da neće ostati ništa. 100 posto nema nigdje”, tvrdi Roman.

Roman je pirotehničar već 26 godina i još uvijek voli taj izazovan i opasan posao, no s godinama neke se stvari mijenjaju.

“U početku je to bilo, ovoga, išlo se više srcem, a sad ipak kad smo stariji moramo gledati da i osiguramo neki taj dio egzistencije”, govori Roman.

Pirotehničari su na ovom području razminirali već 25 četvornih kilometara, no mina još uvijek ima.

“Na današnji dan govorimo još uvijek o zagađenosti na oko 9,1 kilometar kvadratni, najveći dio se nalazi ovdje na području Općine Bilje u Parku prirode Kopački rit”, kazao je Dubravko Krušarovski, voditelj Ispostave Osijek HCR.

Prema nacionalnom programu Hrvatska bi trebala biti razminirana 2026. godine, a cijeli Kopački rit očišćen od mina i prije toga.

“Krajem 2023. nadamo se da će sve površine i ovdje na području Parka prirode Kopački rit biti razminirane”, kazao je Krušarovski.

Više od 30 godina prošlo je od Domovinskog rata, a mine su još uvijek tu. No, zahvaljujući priči koju smo vidjeli svakoga dana ih je sve manje i manje, izvještava Bojan Uranjek za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari