Stožer: U PGŽ peti dan zaredom nema novooboljelih! Broj oboljelih izjednačen s brojem ozdravljenih

Foto: PGŽ

“Broj oboljelih se izjednačio s brojem ozdravljenih”, kazao je uvodno župan Komadina

O aktualnostima vezanim za koronavirus danas ujutro ispred sjedišta Primorsko-goranske županije (Slogin kula 2) izjave medijima dali su župan Zlatko Komadina, ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac,  županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić, ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović i načelnik PU PG Tomislav Dizdar.

“U prvi tjedan relaksacije mjera ulazimo s dobrim vijestima! Peti dan zaredom nema novih oboljelih osoba od koronavirusa. Broj oboljelih se izjednačio s brojem ozdravljenih”, kazao je uvodno župan Komadina.

“Zahvaljujem građanima na solidarnosti i disciplini, svima hvala! Budimo strpljivi i oprezni još neko vrijeme”, poručio je Komadina.

“Moramo se koncentrirati i dalje na preventivu. Javni promet ulazi u punu funkciju, iz Autotroleja će objaviti jasne upute, priopćenje za putnike. U autobuse ne bi trebalo ulaziti bez zaštitnih maski na lice”, upozorio je ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović.

Mićović je naglasio da se javnozdravstvena obaveza testiranja na koronavirus obavlja isključivo na temelju epidemioloških indikacija.

“U vezi testiranja pomoraca, Nastavni zavod za javno zdravstvo dostavio je ponudu, na upit Ministarstva, dostavili smo cijenu za uslugu testiranja pomoraca koja ni približno nije velika kako se na portalima piše. Ukoliko mi budemo nominirani kao jedan od laboratorija koji će tu uslugu pružiti brodarima, pomorcima, onda ćemo to napraviti ali nevezano uz ovu našu javno-zdravstvenu uslugu.  Spominjala se cijena od 1600 kuna i mogućnost testiranja za sve građane. No mogućnost testiranja za sve građane tijekom epidemije ne postoji, isključivo postoji epidemiološka indikacija koju određuju liječnici epidemiolozi i to je ono kako smo do sada testirali i kako žemo testirati ubuduće sve dok traje epidemija.”, naglasio je Mićović.

Načelnik PU PG Tomislav Dizdar  kazao je kako je proteklog vikenda bilo samo 25 pokušaja kršenja mjera samoizolacije. “U pretprošlom vikendu zabilježeno je 272 pokušaja kršenja mjera samoizolacije, što ilustrira, proporcionalno, opadanje i ovih prethodno iznesenih brojki”.

“U KBC-u Rijeka je i dalje pet pozitivnih pacijenata od toga dvoje na respiratoru. Počinje otvaranje i KBC Rijeka prema pacijentima koji moraju obaviti preglede ili zahvate, ali u prvoj fazi samo za one kojima je to stvarno potrebno. Apeliram da pacijenti budu prvenstveno u kontaktu s obiteljskim liječnicima, tko ne treba neka ne dolazi, liste čekanja u bolnici nisu tako velike. Mi smo danas već u 7 sati primijetili pred poliklinikom 30-tak ljudi, pola njih bez maski. Molimo da se takva situacija ne ponavlja. Pacijenti kada dolaze na pregled, moraju doći u vrijeme kada je zakazano, u 7 sati nikome nije danas bio zakazan pregled a bilo je tamo 30-tak ljudi. U zatvorene prostore, na polikliniku i dijagnostiku nećemo puštati ljude bez maski, molimo pacijente da se i u tom smislu pripreme. Rasporedit ćemo pacijente na termine tijekom cijeloga dana. Apeliram na sve pojedince, starije osobe, ukoliko pregled nije neophodan, bolje da ga odgode”, poručio je Davor Štimac, ravnatelj KBC- a Rijeka.

“Četiri bolesnice, bez izraženih tegoba , imamo u Thalassotherapiji u Crikvenici, nakon rezultata drugog testa  očekuje se da će se polako otpuštati i ove osobe”, kazala je Đulija Malatestinić, županijska pročelnica za zdravstvo.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari