POVOLJNO STANJE

U PGŽ danas nema novozaraženih! U riječkoj bolnici više nema pacijenata oboljelih od koronavirusa

U Hrvatskoj je danas počela treća faza popuštanja mjera

U PGŽ je 19 zaraženih osoba, poštuju mjere, pod nadzorom su, javljaju se epidemiolozima i doma su. U samoizolaciji je jedna osoba , istaknuto je danas na konferenciji za medije. Od početka epidemije na području naše županije ozdravilo je ukupno 52 osobe. Jedna osoba je nažalost preminula.
“U Hrvatskoj je danas počela treća faza popuštanja mjera, i možemo reći da je počeo suživot sa koronom. Sustav se vraća u redovni radni ritam, u bolničkim ustanovama više nemamo pacijenata s koronom. Možemo reći da smo na pravome putu ali i dalje moramo biti odgovorni “, kazao je u uvodu župan Zlatko Komadina.
Prema informacijama ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimira Mićovića, tijekom vikenda imali smo jednog novo zaraženog, riječ je o pomorcu koji je od povratka s broda u samoizolaciji i on je praktički još jedina osoba koja je i dalje u samoizolaciji.
“Još 19 osoba i dalje vodimo kao zaražene, oni su pod epidemiološkim nadzorom, a provest ćemo nova testiranja kakao bi bili sigurni da kod njih više ni u kom obliku nije prisutan korona virus. Do sada su 52 osobe su ozdravile, a ukupno smo imali 72 zaražene osobe i to je jako dobra epidemiološka slika u usporedbi s drugim područjima. Hrvatska je u borbi s epidemijom među najuspješnijim zemljama Europe i svijeta. No, s obzirom na otvaranje granica prema zemljama koje imaju nešto lošiju epidemiološku situaciju, na povećan broj kontakata nakon ove treće faze popuštanja mjera, oprez je i dalje potreban”, naglasio je Mićović. Dodao je da je do sada obavljeno 3.374 testiranja, između 50 i 100 dnevno, a postotak pozitivnih bio je oko 2 posto.

Sustav KBC još od prošlog tjedna vratio se u redovan rad i prema riječima ravnatelja KBC Rijeka Davora Štimca oni danas otpuštaju posljednjeg covid pacijenta, a riječ je o osobi koja je bila na respiratoru.

“Njegovim odlaskom normalizirat će se rad i na Klinici za infektologiju. Tijekom prošlog tjedna pregledali smo oko 20.000 pacijenata što je oko 70 posto naših maksimalnih kapaciteta. Radilo smo tijekom cijelog dana tako da nemamo značajniji rast listi čekanja. Vjerujem da ćemo do kraja svibnja riješiti sve pacijente koji tijekom protekla dva mjeseca nisu mogli obaviti zakazane preglede”, istaknuo je Štimac.

“Potreba za osobnom zaštitnom opremom se povećava, no iz Šangaja je stigla nova oprema. Stiže 800 kiruruških maski, nazuvki 2600 komada, 70 litara dezinficijensa… i još druge oprema za Lovran, Rab…”, istakla je pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić.

“Od ponoći nisu potrebne e-propusnice, policiju više nećete vidjeti na kontrolnim punktovima ali policija i dalje radi svoj posao i vidjet ćete ju na drugim mjestima. No i dalje nadziremo poštivanje mjera samoizolacije.”, zaključio je  načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar.

Osobe koje ulaze u RH neće morati u 14-dnevnu samoizolaciju ali će dobiti letak s uputstvima o svim protuepidemijskim mjerama kojih će se morati pridržavati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari