HUMANITARNO I ZABAVNO

Humanitarni plivački maraton “Koga briga” ove subote na Kantridi na Morskom prascu

Foto: Facebook

Humanitarna udruga Koga briga.. i ove godine organizira druženje na Kantridi, odnosno humanitarni plivački maraton koji polako postaje nezaobilazna ljetna tradicija.

Maraton će se održati u subotu, 22. kolovoza sa startom u 17 sati, a kao i prošle godine dio je programa „Kultura življenja“ projekta Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020.

“Budući da se epidemiološka situacija vezana uz korona krizu u Hrvatskoj mijenja iz dana u dan, a u želji da odgovornim ponašanjem život održimo koliko-toliko u normali i maksimalno podupremo borbu protiv nekontroliranog širenja zaraze virusom COVID-19, iznimno ove godine odlučili smo da se naš tradicionalni maraton neće plivati na potezu od Empeduja Beach Bara do Morskog prasca na Kantridi, već ćemo napraviti kružnu utrku sa startom i ciljem na Morskom prascu. Dakle, da sudionike maratona ne izlažemo nepotrebnom riziku izbjeći ćemo vožnju autobusom do Bivija, pa će start maratona biti na plaži kod Morskog prasca, potom će se plivati do plaže Ploče ispod bazena na Kantridi te okrenuti oko bove postavljene nasuprot Beach Bara Prasowski i vratiti na Morski prasac. Plivat će se ruta duga otprilike dva kilometra, a maraton kolokvijalno nazvan „Od prasca do prasca“ tako će u potpunosti opravdati svoje ime”, poručuju organizatori.

Humanitarna priča “Koga briga…” započela je 2015. godine, kada je grupa istomišljenika pokrenula Facebook inicijativu kako bi se prikupila sredstva za mladog plivača s invaliditetom Matea Miletića s ciljem olakšavanja njegovog boravka na teškom operativnom zahvatu u Njemačkoj, a iznimno uspjela akcija natjerala ih je da nastave dalje istim žarom.

Iako se na svim akcijama prikupljamo sredstva, ona nisu jedini i isključivi razlog okupljanja. Iz inicijative ističu kako im je želja među ljudima širiti pozitivnu energiju, promovirati različitosti, inkluziju kroz sport, te širiti svijest o problemima onih koji to sami za sebe ne mogu učiniti.

“Prošle godine započeli smo akciju prikupljanja sredstava za nabavku robotiziranog egzoskeleta, iznimno skupocjene opreme za rehabilitaciju osoba s najtežim oštećenjima, a kako nam je korona kriza uvelike pokvarila planove i poremetila ritam tvrdoglavo smo odlučili nastaviti dok u našem naumu ne uspijemo. Stoga će i ovogodišnja akcija biti posvećena upravo tom cilju – prikupljanju sredstava za robotizirani egzoskelet”, poručuju organizatori.

Kao i svake godine svi sudionici maratona moraju platiti kotizaciju u iznosu od 50 kuna, a zauzvrat će dobiti Koga briga majicu, jedinstvenu medalju kao uspomenu na sudjelovanje i tradicionalnu porciju srdelica, uz zajamčeno dobru zabavu.

Kako se ne bi nepotrebno stvarale gužve pozivaju sve plivačice i plivače da ne čekaju posljednji trenutak za prijavu, odnosno da na Morski prasac dođu malo ranije budući da će se prijave za sudjelovanje na maratonu vršiti već od 13 sati.

Poseban naglasak stavljen je na odgovorno ponašanje pa se mole svi sudionici da se ponašaju u skladu s propisanim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, da pripaze na osobnu higijenu, da drže razmak i da nose zaštitne maske za lice onda kada za to postoji potreba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari