UNAPRIJEĐENJE

Bolje radno okruženje za 175 osoba s invaliditetom zaposlene u KBC-u Rijeka

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

KBC Rijeka osnovao je Povjerenstvo za unaprjeđenje radnog okruženja osoba s invaliditetom zaposlenih u bolnici, na čijem je čelu prof. Ivana Rede, pročelnica Zavoda za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju.

Povjerenstvo je osnovano u skladu sa smjernicama Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom, Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i drugim nacionalnim i EU strategijama o poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

U KBC-u Rijeka trenutno je zaposleno ukupno 175 osoba s invaliditetom stečenim po različitim osnovama, a slijedom kontinuiranog promišljanja Ravnateljstvo razvija fleksibilnost u prilagodbi ne samo tehničkih već i psihosocijalnih uvjeta rada tih djelatnika.

Zadaća je novoustanovljenog Povjerenstva pružanje institucionalne, redovite i izvanredne stručne podrške osobama s invaliditetom. Djelatnicima će biti trajno na raspolaganju dva psihologa, a po potrebi i savjetovanje stručnih službi, posebno oko kadrovskih i pravnih pitanja. Formirana je i radna skupina na čelu s psiholozima koja će u tjednom ritmu obilaziti radilišta na kojima su zaposlene osobe s invaliditetom.

VIDEO DANA:

Jedan je od ciljeva Povjerenstva postizanje punog osjećaja stručnog ostvarenja osoba s invaliditetom, unaprjeđenje uvjeta rada uz osiguranje odgovora na specifične zahtjeve u pogledu radne opreme, kao i predlaganje i poduzimanje aktivnosti za daljnju senzibilizaciju suradnika, rukovoditelja i šire javnosti za individualne različitosti.

Djelatnici KBC-a i rado i lako komuniciraju sa svojim suradnicima s invaliditetom te imaju pozitivan stav prema njihovim kompetencijama i mogućnostima rada”, ističe predsjednica Povjerenstva Ivana Rede, dodajući da su osobe s invaliditetom pouzdani radnici koji u prosjeku uspijevaju pratiti razinu produktivnosti ostalih djelatnika i ne moraju nužno imati smanjenu produktivnost.

Rad Povjerenstva uključit će i utvrđivanje stanja, želja i potreba osoba s invaliditetom, o čemu će se razgovarati na grupnim sastancima, ali po potrebi i individualno.

Vrijedi podsjetiti i da je u KBC-u Rijeka već dulje vrijeme tijekom pandemije COVID-a dostupna  individualna psihološka pomoć za sve djelatnike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari