Dođite na izložbu tiflo-tehničkih pomagala i kreativnih radova slijepih osoba

Danas se u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke otvara izložba tiflo-tehničkih pomagala (pribor za pisanje i čitanje slijepih, oprema za samostalno kretanje i drugo) i radova kreativne radionice Udruge slijepih osoba Primorsko-goranske županije. Izložbu je u suradnji s Udrugom slijepih osoba PGŽ-e organizirao Odjel prevencije PU primorsko-goranske u cilju senzibilizacije policijskih službenika na poteškoće s kojim se susreću osobe s invaliditetom.

Na poziv Narodnog učilišta iz Rijeke, kao regionalnog koordinata PU primorsko-goranska ovom se izložbom uključila u aktivnosti devetog „Tjedna cjeloživotnog učenja“. Riječ je o nacionalnoj obrazovnoj kampanji, koju od 28. rujna do 4. listopada 2015.godine na čitavom području Hrvatske organizira i provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Izložba je nastavak suradnje PU primorsko-goranske s udrugama osoba s invaliditetom koja je započela 2014. godine. Naime, sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2007. do 2015. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova ima obvezu i dužnost provesti edukaciju svojih djelatnika te pridonijeti kvalitetnijem uključivanju osoba s invaliditetom u život zajednice. Tako je već u nekoliko navrata organizirana edukacija policijskih službenika o efikasnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom, tijekom koje su upoznati s pravilnim, odnosno nepravilnim načinima ophođenja s osobama s invaliditetom, a kako bi im se olakšao prvi kontakt pri obavljanju svakodnevnih policijskih poslova. Edukaciju su u organizaciji Odjela prevencije održali predstavnici udruga osoba s invaliditetom: Udruge gluhih i nagluhih PGŽ, Udruge slijepih PGŽ, Društva tjelesnih invalida grada Rijeke i Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka te Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, a planiran je i nastavak suradnje.

Izložba se može razgledati danas do 15 sati na adresi Dolac 7b.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari