Grad Rijeka i Vlada RH potpisali ugovore o financiranju projekta Europske prijestolnice kulture

Gradonačelnik Vojko Obersnel potpisao je anekse ugovora s ministricom kulture i ministrom turizma vezane uz nastavak financiranja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Ovim se potpisivanjem Vlada Republike Hrvatske obvezala financirati udio od oko 30 milijuna kuna, od 10 milijuna eura koliko će se za projekt ukupno izdvojiti iz državnog proračuna.

Gradonačelnik Obersnel ovom je prilikom izjavio:

„Zadovoljstvo mi je što danas u Rijeci mogu pozdraviti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i praktički pola Vlade, a posebno me veseli što smo danas potpisali ugovore s Ministarstvom kulture i Ministarstvom turizma kojima se nastavlja financiranje projekta Europske prijestolnice kulture. Sve što je bilo dogovoreno na našim prvim sastancima je ispoštovano u visini predviđenih financijskih davanja, ali i u pruženoj logističkoj potpori i svemu ostalom za normalnu pripremu projekta, stoga se zahvaljujem premijeru i svim ministrima, koji su na bilo koji način povezani s projektom. EPK nije samo riječki projekt. On će se realizirati u Rijeci i na širem području Rijeke, ali on je prije svega hrvatski projekt kojim se Hrvatska predstavlja Europi.“

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je kako je Europska prijestolnica kulture najsloženiji projekt koje je Ministarstvo dosad provodilo, budući da povezuje kulturu, lokalni razvoj, turizam i brojna druga područja.

„Drago nam je da pripreme za projekt dobro napreduju te pratimo sve napore Rijeke i financijski i svakom drugom smislu. S današnjim potpisivanjem Vlada je na oko 47% sredstava koje smo se obvezali osigurati od kraja projekta, a treba istaknuti da je ovo jedinstvena prilika za promociju Hrvatske jer će se 2020. godine po prvi put dogoditi da jedna država istovremeno predsjeda Europskom unijom i ima grad koji je prijestolnica kulture“, rekla je Obuljen Koržinek, dodavši kako je EPK jedinstvena prilika, koju će Vlada u suradnji s Gradom i Primorsko-goranskom županijom, ali i drugim gradovima, umjetnicima i kreativcima iskoristiti za poticanje razvoja kvarnerskog područja te promociju hrvatske kulture.

Ministar turizma Gari Cappelli naveo je kako Rijeka u provođenju EPK ima maksimalnu potporu aktualne Vlade, navodeći očekivani promotivni i gospodarski uspjeh te zaključivši kako će Rijeka i Hrvatska 2020. godine biti u žiži zanimanja cijele Europe i svijeta.

„Ovaj projekt povezat će cijelo gospodarstvo, dok će turizam će kao horizontalna djelatnost povezati sve gospodarske interese koji su povezani s kulturom. Za nas je bitno da će tu biti oko 1000 raznih kulturnih događanja, 105 turističkih atrakcija, te procijenjenih 4 milijuna posjetitelja“, rekao je Cappelli, osvrnuvši se na rast broja turista u Rijeci te broja turista koji u Hrvatsku dolaze zbog kulture.

Prije potpisivanja ugovora, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel održao je radni sastanak na temu daljnje suradnje na projektu Europske prijestolnice kulture s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem te ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, ministrom turizma Garijem Cappellijem, potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ministrom državne imovine Goranom Marićem. Uz gradonačelnika Obersnela na sastanku su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, zamjenik pročelnice Odjela za financije Ante Mađerić, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić i voditeljica Kabineta gradonačelnika Doris Šajn.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Također, gradonačelnik Obersnel je prisustvovao sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskome saboru koji je održan u Guvernerovoj palači.

Na sastanku je bilo riječi o promjenama Zakona o sustavu državne uprave, razvojnim sporazumima i Fondu za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini, upravljanju državnom imovinom te uspostavi sustava gospodarenja otpadom u upravljanju vodnim resursima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari