UGODNI PROSTORI ZA ODMOR

U samom centru Rijeke uređeni prostori za odmor i druženje; Pogledajte kako izgledaju!

Udruga za promicanje kvalitete urbanog života Urbani separe krajem prosinca 2020. i početkom siječnja 2021. ozelenjela lokalitete užeg riječkog centra

Članice i članovi riječke Udruge za promicanje kvalitete urbanog života Urbani separe krajem prosinca 2020. i početkom siječnja 2021. radili su na dvjema intervencijama u javnom prostoru, objema u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i objema s ciljem stvaranja ugodnijih prostora za odmor i druženje u užem centru grada – na Klobučarićevom trgu i kod Primorske kuće u Starom gradu.

Na Klobučarićevom trgu, kao dio aktivnosti programskog pravca Slatko i slano u sklopu projekta Rijeka 2020, već su u srpnju 2020. godine postavljeni drveni paviljoni za igru i odmor, kao dio programa projekta Šašavi Klobučar koji je Udruga Urbani separe osmislila kako bi pozornost skrenula na “šašavu” situaciju u kojoj se taj lokalitet nalazi posljednjih dvadesetak godina.

Naime, od 2016. kada je donesena odluka da se nova gradska knjižnica neće graditi na Klobučarićevom trgu već u kompleksu Rikard Benčić, prostor nije pronašao novu namjenu. Na neostvarene snove i nerealizirane investicije podsjećaju tek popularni “stećci” koje djeca koriste za igru i poligon za bicikliranje. Cilj je projekta bio oplemeniti i zazelenjeti prostor i time ga bar donekle učiniti ugodnijim za boravak, pa je u proteklom tjednu, uz postojeće drvene paviljone, uz pomoć susjeda i štićenika Udruge Oaza, postavljeno osam žardinjera u koje je posađeno grmoliko bilje.

Potreba ozelenjavanja ovog prostora kristalizirala se iz razgovora sa stanovnicima i češćim korisnicima ovog kvadraturom najvećeg gradskog trga. Kako bi se dodatno istražilo što stanovnici i korisnici tog trga žele, u tijeku je prikupljanje informacija putem ankete Urbanog separea čija je svrha ispitati na koji način i koliko često građani trg koriste, ustanoviti njihovo zadovoljstvo sadržajima na trgu (klupama, koševima za smeće itd.) i prikupiti prijedloge za namjenu i izgled tog prostora u budućnosti. Pristup anketi je moguć putem skeniranja QR kodova koji se nalaze na drvenim paviljonima, ili putem poveznice te fizički, u trgovini “Kosi toranj” na Klobučarićevom trgu. U narednim mjesecima, ako epidemiološke mjere dopuste, u planu je i panel o budućnosti Klobučarićevog trga.

Cijelom se akcijom želi podsjetiti da se o Klobučarićevom trgu treba razmišljati kao o javnom prostoru koji se često koristi i potrebno ga je uključiti u gradske planove, poručuju iz Udruge Urbani separe. “Udruga ne može u potpunosti riješiti problem Klobučarićevog trga, ali smo zato tu da podsjećamo kako je nužno donijeti konkretne nove odluke koje idu u smjeru korištenja Klobučarićevog trga kao javnog prostora za igru i druženje”, poručuje predsjednica Udruge Urbani separe Nina Majcan Šprajc.

Druga lokacija, mini park koji se nalazi u Starom gradu pored restorana “Primorska konoba”, uređivana je krajem prosinca 2020., u sklopu programaZeleni val koji je također dio projekta Rijeka 2020. Na toj lokaciji, koju je Grad Rijeka prije nekoliko godina uredio ljuljačkama i travnjakom, kroz projekt pod nazivom Primorski park u srcu grada željelo se ozelenjeti, urediti i za javnost otvoriti jednu od rijetkih zelenih površina u Starom gradu koja je u ljetnim mjesecima oaza prirodnog hlada.

Urbani separe je u novonastali mini park postavio outdoor fitness spravu koja se može koristiti i kao klupica za sjedenje, te sjedeću garnituru inspiriranu primorskim motivima koja nosi ime “Adriatica” riječke tvrtke Radiona. Uz urbani mobilijar posađeno je i autohtono bilje, a sljedeći je korak postavljanje pločica s nazivima biljaka.

Nina Majcan Šprajc istaknula je kako su ovakvi mali projekti plastičan primjer trajnog naslijeđa projekta Rijeka 2020 – EPK, te je naglasila da su projekti u zajednici kojih je niz ostvaren u sklopu programa Zeleni val bili sjajna prilika da se mapiraju, povežu i umreže sve gradske inicijative koje se bave promišljanjem i djelovanjem za boljitak svojih sugrađana, te su praksa koju bi svakako trebalo nastaviti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari