RAZGOVORI O SURADNJI

FOTO Veleposlanica Bugarske u nastupnom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci

U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel primili su veleposlanicu Republike Bugarske u RH, Nj.E. Genku Georgievu

Veleposlanica Georgieva vjerodajnice je predala 4. ožujka 2019. godine, a tijekom nastupnog posjeta Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci sudjelovala je i na susretu bugarskih tvrtki koje su u okviru trgovačke misije u RH posjetile HGK-ŽK Rijeka gdje su im organizirani poslovni susreti s hrvatskim tvrtkama te posjet i obilazak Industrijske zone Kukuljanovo.

Na prijemu je bilo riječi o mogućnostima jačanja gospodarske i kulturne suradnje između bugarskih partnera i partnera s područja Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, s posebnim naglaskom na potencijalnu suradnju u segmentu kozmetičke i farmaceutske, prerađivačke i prehrambene industrije te turizmu i inovacijama i digitalizaciji.

„Bugarska i Hrvatska imaju slične tranzicijske probleme u smislu nestajanja velikih sustava i počivanja gospodarstva na malom i srednjem poduzetništvu. Ono što me veseli jest da postoji velik interes bugarskog gospodarstva da surađuje ovdje kod nas na području kozmetike i prehrambene industrije, što mi je posebno drago jer su oni zemlja ruža i lavande te se puno toga može realizirati kroz naš Jadran galenski laboratorij“, rekao je župan Komadina te dodao „Posebno mi je drago što sam čuo da je Burgas odbio ovakav LNG terminal kakav su montirali na Krku upravo iz ekoloških razloga koje smo mi dokazivali“.

„U jeku ove krize koja je izazvana pandemijom koronavirusa gospodarstvo je dosta stradalo i mi kao Veleposlanstvo bi htjeli pronaći veći broj partnera u Hrvatskoj da sami sebi pomognemo kako bi oporavili naše gospodarstvo i podigli našu robnu razmjenu koja je također stradala. Bugarska ima dosta kontakata i veza s Rijekom iz vremena srednjega vijeka, a iz 20. stoljeća ovdje je i naša ostavština obitelji Nestorov koja je vezana za Ivanu Brlić-Mažuranić“, naglasila je veleposlanica Georgieva izrazivši nadu da će sastanak s predstavnicima Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke kao i poslovni razgovori u HGK-ŽK Rijeka otvoriti novu stranicu suradnje s Bugarskom.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da je dosadašnja suradnja s Bugarskom bila uglavnom vezana uz kulturu. „Burgas je naš grad prijatelj, bili smo i u kontinuiranom kontaktu s Plovdivom budući da je Plovdiv prošle godine bio Europska prijestolnica kulture. Razgovarali smo i o mogućem nastupu Opere iz Burgasa u našem kazalištu, a naravno uz sve to nismo zaboravili ni gospodarstvo pa vjerujem da ćemo nakon ove posjete bugarskih poduzetnika Rijeci uspjeti organizirati uzvratni posjet kako bi uspostavili što bolju suradnju i na gospodarskom planu“, zaključio je  Obersnel.

Uz župana Komadinu prijemu je prisustvovao ravnatelj JU „Regionalna razvojna agencija PGŽ“ Vedran Kružić, uz gradonačelnika Obersnela pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Jana Sertić, dok su u pratnji veleposlanice bile ekonomska savjetnica za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Bugarske u Zagrebu Mirella Tasseva te stručnjakinja bugarske Agencije za mala i srednja poduzeća Svetla Zapryanova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari