NESTVARNI GRADOVI

Vođenom umjetničkom turom građani upoznali poznate i one skrivene dijelove Rijeke

Od subote 26. rujna do utorka 29. rujna u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u popodnevnim satima održavao se program Nestvarni gradovi – umjetnički vođena tura kroz grad, niz Rječinu, od mlina Žakalj do njezinog ušća, u izvedbi Umjetničke organizacije KRILA.

Radi se o suvremenom izvedbenom događaju inspiriranom Rječinom koji, kako naglašavaju umjetnici, svjedoči njezino beskućništvo, višedesetljetno izbacivanje rijeke iz njezine zeleno-stjenovite kuće, njezinog korita, njezina tijela. Doziva Rječinu da se vrati u vlastito tijelo i podržava njezino egzistencijalno pravo življenja u svojem koritu.

Ova umjetnički vođena tura publiku trebala voditi donjim tokom Rječine: mlin Žakalj, bazen Školjić, Kont, Mrtvi kanal i Export, ali je zbog obilne kiše put do mlina poplavio pa je tura počinjala kod bazena.

Začetnica i umjetnička voditeljica projekta je riječka samostalna umjetnica suvremenih kazališnih praksi Ivana Peranić kojoj se pridružila nezavisna izvedbena umjetnica Iva Korbar iz Zagreba. Zajedno su istraživale prirodu navedenih prostora pitajući se koje su granice njihova uplitanja i što je to što navedeni prostori u ovom trenutku trebaju ili manifestiraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari