(FOTOGALERIJA) Predstavljena maketa slavnog broda Szent Istvan izgrađenog u Rijeci

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja predstavljena je maketa slavnog broda Austro-ugarske mornarice.

Maketa slavnog broda Szent Istvan rad je autora Milana Vičevića.

O značenju makete za Zbirku maketa jedrenjaka i parobroda i fundus Muzeja kao dio plana i programa PPMHP za 2019. godinu, govorili su Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Muzeja, autor Milan Vičević i Nikša Mendeš, muzejski savjetnik, voditelj Odjela povijesti pomorstva.

Szent Istvan bio je austro-ugarski bojni brod klase Tegetthoff. Njegova izgradnja započela je u Rijeci, ali je dovršen u Puli 1914. godine. To je bio jedini brod Austro-Ugarske koji je služio isključivo mađarskom dijelu monarhije. Mađarska ga je dobila u zamjenu za veliki ulog koji je dala za gradnju brodova te klase. Pred sam kraj Prvog svjetskog rata, 1918. godine potopio ga je talijanski torpedo u blizini otoka Premude. Preminuli mornari pokopani su na Mornaričkom groblju u Puli, a olupina broda postala je svojevrsna podmorska atrakcija za istraživače.

Imenovan je po prvom mađarskom kršćanskom kralju, Szent Istvánu (Stjepan I. Sveti). Bio je baziran u Puli, glavnoj ratnoj luci Austro-Ugarske monarhije.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari