Gradonačelnik održao prijem za predstavnike Fiumana koji žive u Italiji

Povodom Dana sv. Vida koji se ovog tjedna obilježavaju u Rijeci, u Gradskom Salonu primljeni su predstavnici esula, Fiumana koji žive u Italiji

Gradonačelnik Vojko Obersnel, zajedno s pročelnicom Ureda Grada Verenom Lelas Turak, dočekao je članove Društva za riječke studije iz Rima („Società di studi Fiumani Roma“), predsjednika Giovannija Stellija, njegovog zamjenika Roberta Serdoza i generalnog tajnika Društva Marina Micicha, kao i Guida Brazzodura i Lauru Calci iz padovanske Udruge Talijana Fiumana u svijetu („L’Associazione dei Fiumani Italiani nel Mondo“).

Prijemu su nazočili i generalni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri te predsjednica i predsjednik Izvršnog odbora Zajednice Talijana u Rijeci Melita Sciucca i Moreno Vrancich.

Uz upućene pozdrave esulima, gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što se nastavlja ova dugogodišnja tradicija koja se održava u vrijeme oko Dana sv. Vida.

Navevši kako je protekla godina protekla u znaku priprema za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine te trenutni rad na infrastrukturnom i programskom dijelu projekta, Obersnel se zahvalio na doprinosu esula koji su dali projektu, posebno pri postavljanju ploča s nekadašnjim natpisima riječkih ulica i trgova u centru grada.

Ovakvo obilježavanje riječke povijesti, kojeg je Grad Rijeka organizirao u suradnji s Zajednicom Talijana temeljeno je na knjizi “Stradario di Fiume“ Massima Superine, izdanu pod Društvom za riječke studije iz Rima.

Obersnel je naveo kako će u sklopu EPK, uz sadašnje četiri, do kraja ove godine biti postavljeno još tridesetak ploča, a spomenuta bi knjiga, prema riječima Melite Sciucce, iduće godine trebala biti izdana i na hrvatskom jeziku.

Giovanni Stelli naveo je kako riječki projekt doprinosi europskom duhu zajedništva u pluralizmu, multikulturalnosti i multireligioznosti, ističući kako on ide u skladu s povijesti Rijeke kao kozmopolitskog i otvorenog grada. Stelli je, uz pozdravljanje imenovanja trga u čast Riccarda Zanelle, značajne ličnosti koja je zagovarala autonomiju Rijeke, istaknuo kako je Društvo u proteklom razdoblju radilo na dvije inicijative u Rimu – izložbi starih riječkih poštanskih maraka te kongresu o prošlostoljetnoj povijesti Istre, Rijeke i Dalmacije.

Na prijemu je bilo riječi i o nadolazećim projektima fijumanskih udruga u Italiji koje se tiču povijesti riječkog sporta te nekadašnje židovske zajednice u Rijeci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views