Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke: Tihomir Čordašev izabran za predsjednika Gradskog vijeća

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke na kojoj je svečanu prisegu dalo 36 novih gradskih vijećnika, za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Tihomir Čordašev (Akcija mladih – Živi zid – Snaga – Alternativa), dok su za x izabrani, iz redova nacionalnih manjina Oskar Skerbec ( Koalicija „Rijeka za sve“ – SDP-PGS-HSU- IDS-LABURISTI-SDSS-HSS) i Kristjan Staničić (HDZ). 

Odluku o sazivanju konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća donijela je Vlada Republike Hrvatske, a po ovlaštenju Središnjeg državnog ureda za upravu sjednicom je predsjedala Jasna Turak, predstojnica Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji. Čestitajući gradonačelniku i njegovim zamjenicima te vijećnicima na izboru Turak im je zaželjela uspješan rad, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Konstituirajuća sjednica započela je osnivanjem i izborom te izvješćem Mandatne komisije o rezultatima i tijeku lokalnih izbora, kojeg je podnio predsjednik komisije Zvonimir Peranić.

Primanjem na znanje izviješća potvrđeni su mandati članova Gradskog vijeća, koje u ovom sazivu broji 37 vijećnika, uz osiguranu odgovarajuću zastupljenost pripadnika talijanske i srpske nacionalne manjine. Predsjedanje sjednicom, do izbora predsjednika i potpredsjednika Vijeća, preuzela je vijećnica Tea Mičić Badurina, koja je članove Gradskog vijeća, sukladno Statutu Grada Rijeke, pozvala na izricanje i potpisivanje svečane prisege. Svečanu prisegu položilo je 36 gradskih vijećnika budući da na sjednici nije bila prisutna vijećnica Morana Jokić.

U novo Gradsko vijeće izabrani su: Veljko Balaban, Vojko Braut, Andrej Briščik, Juraj Bukša, Aleksandar Bulog, Hrvoje Burić, Filipa Capan, Ljiljana Cvjetović, Tihomir Čordašev, Morana Jokić, Mirjana Jukić, Petra Karanikić, Marinko Koljanin, Sandra Krpan, Josip Kukuljan, Petra Mandić, Tamara Martinčić, Tea Mičić Badurina, Predrag Miletić, Ivona Milinović, Duško Milovanović, Mile Opačić, Tea Opačić, Josip Ostrogović, Koraljko Pasarić, Zvonimir Peranić, Damir Popov, Andrej Poropat, Dobrica Rončević, Vedran Sabljak, Čedomir Salević ,Oskar Skerbec, Kristjan Staničić, Danko Švorinić, Mate Tomljanović, Ana Trošelj i Lucian Vukelić.

U nastavku sjednice, grupa vijećnika koju su činili (HDZ, Lista za Rijeku – Pametno, Grupa birača, HNS-ARS-SDA, MOST, Akcija mladih – Živi zid – Snaga – Alternativa) bez članova vijećnika Koalicije „Rijeka za sve“, sa 21 glas „za“ i 15 glasova „protiv“ izabrala je Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja. Na čelu Odbora je Lucian Vukelić (HDZ), potpredsjednik je Danko Švorinić (Lista za Rijeku – Pametno), a članovi su Hrvoje Burić (Grupa birača), Juraj Bukša (HNS-ARS-SDA ) i Zvonimir Peranić (MOST).

U ime Koalicije „Rijeka za sve“ o izboru članova ovog Odbora u raspravu su se uključili Sandra Krpan i Ana Trošelj, naglasivši da je ovo prvi put da u ovom Odboru nema predstavnika koalicije koja je dobila 38% glasova birača, istaknuvši neslaganje s ovakvim sastavom Odbora budući da ne odražava zastupljenost političkih grupacija u Gradskom vijeću.

Tijekom rasprave višekratno je spomenuta nemogućnost suradnje i dogovora na programskim načelima, premda su predstavnici koalicije Rijeka za sve tvrdili kako su prije sjednice nudili da se razgovara o konkretnim programima i projektima koje bi se u ovom mandatu zajednički provelo..

Za predsjednika Gradskog vijeća s 21 glasom „za“ i 15 „suzdržanih“ izabran je Tihomir Čordašev (Akcija mladih – Živi zid – Snaga – Alternativa). Koalicija „Rijeka za sve“ za predsjednika Gradskog vijeća bila je predložila vijećnika Oskara Skerbeca kao pripadnika talijanske nacionalne manjine, no taj prijedlog nije prošao.

Po izboru za predsjednika Tihomir Čordašev preuzeo je predsjedanje sjednicom u čijem nastavku su izabrani potpredsjednici Vijeća. Tako je iz redova nacionalnih manjina jednoglasno za potpredsjednika izabran Oskar Skerbec (Koalicija „Rijeka za sve“ – SDP-PGS-HSU- IDS-LABURISTI – SDSS-HSS), dok je Kristjan Staničić izabran sa 34 glasa „za“ i 2 „suzdržana“ glasa.

U nastavku sjednice, grupa vijećnika koju su činili (HDZ, Lista za Rijeku – Pametno, Grupa birača, HNS-ARS-SDA , MOST, Akcija mladih – Živi zid – Snaga – Alternativa) sa 21 glasom „za“ i 15 glasova „protiv“ izabrala je Odbor za Statut, Poslovnik i propise. Predsjednica Odbora je Petra Mandić (MOST), potpredsjednica je Ivona Milinović (HDZ), a članovi Odbora za Statut, Poslovnik i propise su Danijela Kuzman Štimac, Andrej Poropat (HNS – ARS – SDA) i Predrag Miletić (Lista za Rijeku – Pametno).

Ni u ovaj Odbor nisu ušli vijećnici iz redova Koalicije „Rijeka za sve“ što je, kao i prethodno prilikom izbora Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja potaklo raspravu u kojoj su vijećnici Koalicije „Rijeka za sve“ Sandra Krpan, Ana Trošelj, Vojko Braut i Petra Karanikić, isticali neslaganje s načinom izbora, jer sastav Odbora ne odražava zastupljenost političkih stranaka u Vijeću i smatraju da je riječ o evidentnom nepoštovanju volje birača koje je provedeno od strane vijećnika udruženih u neprincipijelnu koaliciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari