MISLIMO DA ZNAMO SVE O OVOME? Idući tjedan posvećen mentalnom zdravlju!

U periodu od 12. do 16. listopada Dom za odrasle osobe Turnić, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja i Dana Doma Turnić, organizira niz događanja nazvanih „Pet dana za mentalno zdravlje“.

Događanja kroz pet dana posvećenih mentalnom zdravlju prezentirale su Martina Kalčić, ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić, Snježana Prijić Samaržija, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci i Ivana Babić, studentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i voditeljica Centra za destigmatizaciju i prevenciju duševnih bolesti.

mentalno press

Cilj ovih događanja je senzibilizirati javnost za probleme mentalnog zdravlja, ukazati na važnost promjene percepcije u odnosu prema problemima mentalnog zdravlja te informirati javnost o procesu deinstitucionalizacije skrbi o osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja, objasnila je ravnateljica Doma Martina Kalčić.

Planirana događanja manifestacije „Pet dana za mentalno zdravlje“ održavat će se dijelom u Gradskoj vijećnici te na Sveučilišnom kampusu.

Program događanja:

Ponedjeljak 12.10. u 13 sati, Gradska vijećnica, Korzo 16 – Okrugli stol „Treba li liječiti normalne?“
Ponedjeljak 12.10. u 18 sati, Gradska vijećnica, Korzo 16 – Projekcija filma „Mettin glas“ i diskusija koju vodi Adi Hasanbašić, psiholog, psihoterapeut i facilitator za Hearing voices grupe iz Udruženja Metanoia iz Sarajeva

Utorak 13.10. u 9-17 sati, Sveučilišni kampus, Akvarij- Radionica o Hearing Voices pokretu (pregled razumijevanja čujenja glasova kroz povijest, razumijevanje čujenja glasova u suvremenoj psihijatriji i psihologiji)

Srijeda/četvrtak 14./15.10., 9 – 17 sati, Sveučilišni kampus, Akvarij – Radionica o Peer supportu (vršnjačka podrška, povijest grupa, značajnost i cilj grupa, različite vrste grupa samopodrške,osnivanje i vođenje grupa samopodrške u lokalnoj zajednici)

Petak 16.10., 10-17 sati, Sveučilišni kampus, Akvarij – „Glas ludila u eteru” – radionica o pokretanju radijske emisije koje vode i uređuju osobe s mentalnim teškoćama (u produkciji Al jazeere balkan, prvi koraci u uspostavljanju radio emisije u Rijeci)
Radionice su namijenjene studentima, profesionalcima, ali i osobama s iskustvom teškoća mentalnog zdravlja.

Dom Turnić jedina je ustanova na području Primorsko-goranske županije koja pruža usluge namijenjene osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja. Osim usluge smještaja u ustanovi, Dom pruža i izvaninstitucijske usluge boravka te od veljače 2015.g. uslugu organiziranog stanovanja na području Gorskog kotara i Rijeke. U pripremi su i druge izvaninstitucijske aktivnosti, poput osnivanja grupa samopodrške i podrške namijenjenih osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja te osnivanje udruge za podršku obiteljima osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja. (Mia Mohorić/GR)

[highlight] Domu za odrasle osobe Turnić partneri u realizaciji ovoga projekta bili su Centa za destigmatizaciju i prevenciju duševnih bolesti, Grad Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, Metronet, Primorsko- goranska županija, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Rijeci i Sveučilišni savjetovališni centar. [/highlight]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari