NOVE DNEVNE I TJEDNE KARTE

Obersnel: Rijeka neće ostati bez javnog prijevoza, uskoro i jeftinije ljetne autobusne karte!

Foto: Pixsell/Riportal

Na svojoj redovnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako, unatoč trenutnim problemima Autotroleja, Rijeka neće ostati bez javnog prijevoza

Problem s likvidnošću Autotroleja posljedica je prvo zabrane, a onda ograničenog načina rada zbog mjera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

„Iako smo vjerovali da je priča oko pandemije koronavisa iza nas, ponovno se suočavamo s rastom broja oboljelih. Želim uputiti poruku svim građanima da se pridržavaju epidemioloških mjera, koje se prije svega odnose na održavanje fizičke distance, izbjegavanja rukovanja te potrebe dezinficiranja ruku, a isto tako i nošenja zaštitnih maski, barem na onim lokacijama gdje je to propisano, prije svega u javnom gradskom prijevozu“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Obvezno nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom prijevozu

Naime, jučer je na snagu stupila odluka Stožera civilne zaštite RH, kojom je obavezno nošenje zaštitnih maski za lice prilikom korištenja javnog gradskog prijevoza. Odlukom je propisano i kako putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo. Kako bi ipak izbjegli da do ovakvih situacija dođe, vozači Autotrolej u prvim danima primjene odluke putnicima dijele maske.

„Apeliram na građane da ovo ne bude način nabave maski, već samo izuzetak za one koje iz nekog razloga nisu nabavili maske“, kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako će od ponedjeljka, 29. lipnja vozači putniku bez maske morati onemogućiti daljnju vožnju.

U Rijeci je epidemiološka situacija zasada uglavnom dobra – od jučer prijavljenih deset novih slučajeva zaraze koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji, pet je građana Rijeke koji su se zarazili u drugim dijelovima Hrvatske ili u inozemstvu. Od današnjih pet registriranih, četvero zaraženih je iz Rijeke, a radi se o kontaktima osoba za koje se jučer otkrilo da su zaražene.

Autotrolej će riješiti problem s likvidnošću i nastaviti pružati uslugu javnog prijevoza

Gradonačelnik se osvrnuo na stanje u KD Autotrolej, istaknuvši kako se tvrtka suočava s problemima s likvidnošću nastalim kao posljedica epidemije koronavirusa. Naime, tvrtka u jednom periodu nije mogla obavljati prijevoz, a nakon toga je nastavio pružati usluge u smanjenom obimu, što je sve utjecalo na smanjenje prihoda od prodanih karata.

„Budući da je osnivač Autotroleja jedinica lokalne samouprave, Autrotrolej nema pravo na potporu Vlade, niti mogućnost zaduženja za likvidnost. U našem okruženju u Europi i izvan Europe države su dale enormne potpore upravo javnom prijevozu, jer je to sustav koji osigurava prijevoz na posao, a kod nas je ta potpora u potpunosti izostala“, kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako je pronađeno rješenje za premošćivanje problema s likvidnošću.

„Autotrolej će nastaviti sa svojom djelatnošću kao i do sada, uz 41 % subvencioniranja Grada Rijeke i ostalih jedinica lokalne samouprave. I dalje jedan veliki dio korisnika prema socijalnom kriterijima neće plaćati prijevoz, za što će Grad i dalje izdvajati oko 3,5 milijuna godišnje, i dalje će većina umirovljenika starijih od 65 godina voziti bez naknade ili po simboličnim cijenama“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

Gradonačelnik je najavio kako Autotrolej tijekom srpnja i kolovoza, pokreće akciju Ljeto s Autotrolejom tijekom koje će se ponuditi niže cijene određenih kategorija karata do 25%. Također, uvode se i nove dnevne i tjedne karte koje će sigurno biti zanimljive tijekom ljeta i sezone kupanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari